Marcați
Sandu: Premierul rămâne în funcție
29.09.2022, 12:49
Premierul Natalia Gavrilița va rămâne în funție, indiferent de zvonurile din societate. Acest lucru a fost reiterat de Președintele țării, Maia Sandu, în cadrul unei emisiuni televizate, adăugând că alte remanieri guvernamentale pot avea loc doar la discreția șefei Cabinetului de miniștri. Totodată, șefa statului a accentuat că are încredere în oamenii cu care lucrează la cârma țării.

La începutul aceste luni, după demisia ministrului Mediului, Iuliana Cantaragiu, șefa Executivului spunea că, mai mulți miniștri și șefi de agenții urmează să fie înlocuiți până la sfârșitul lunii septembrie, astfel încât Cabinetul de Miniștri să intre în iarnă cu o componență actualizată.

NATALIA GAVRILIȚA, prim-ministru, 08.09.2022: "Avem anumite domenii unde sunt nemulțumiri sau unde lucrurile ar putea să se miște mai repede, davem și domenii unde sunt persoane care sunt mai potrivit pentru alte funcții. Vom veni pe parcurs cu aceste schimbări. Și nu este vorba despre miniștri care nu sunt profesioniști sau nu sunt integri, este vorba despre impulsionarea anumitor activități și un anumit set de aptitudini pe care să le aibă persoana într-o perioadă de criză".

Pînă la finele lunii au mai rămas două zile, însă echipa guvernamentală a rămas neschimbată. Președintele țării, Maia Sandu, nu neagă că unii miniștri ar putea pleca, dar susține că această decizie este la discreția Prim-ministrului.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: "Natalia Gavrilița rămâne și colegii ei în funcție de ce crede dânsa, dacă se descurcă sau nu. Toată lumea din Guvern este bine intenționată și muncește din greu. Unii reușesc mai multe, alții mai puțin. Asta este realitatea".

În același timp, Maia Sandu a fost solicitată să comenteze suspiciunile care planează asupra vicepremerului Andrei Spînu. Recent politicianul fugar Ilan Șor, a făcut publice mai multe acte, potrivit cărora vicepremierul Andrei Spînu ar avea conturi în zone offshore cu 43 de milioane de dolari și euro. Șefa statului a recunoscut că nu a vorbit cu ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale despre averea sa, însă s-a arătat sigură că banii au fost câștigați cinstit, oricare ar fi această sumă.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: "Domnul Spînu a fost în sectorul privat și și-a câștigat banii în sectorul privat. Nu a lucrat la stat ca să poată fi suspectat că și-a obținut ilegal resursele. Da, eu am încredere în oamenii cu care lucrez. Și în special în cazul domnului Spînu au fost tot felul de acuzații, de zvonuri. Nimeni niciodată nu a prezentat nicio dovadă. Așa că, haideți să închidem acest subiect și să nu vorbim despre lucruri care nu sunt".

Andrei Spînu a negat acuzațiile lui Ilan Șor, menționând că nu deține bunuri sau conturi nedeclarate oficial. Amintim că actualul Guvern a fost învestit în funcție pe 6 august 2021. La scurt timp, echipa a fost părăsită de vicepremierul pentru Reintegrare, Vlad Kulminschi. Mai târziu din funcție a fost demis ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Viorel Gherciu. El a spus ulterior că demisia sa a fost una politică, deoarece s-a opus lichidării Universității Agrare de Stat. La începutul lunii septembrie, despre plecarea sa din fruntea ministerului Mediulu a anunțat Iuliana Cantaragiu. Ea nu e menționat motivul, însă decizia a fost luată la o zi după ce Premierul Gavrilița s-a declarat supărată pe faptul că site-ul, care ar fi trebuit să informeze oamenii despre achiziția de lemne de foc, întârzie să apară.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).