Data de 1 octombrie bate la ușă, iar autoritățile încă nu au nicio claritate privind livrările de gaze rusești. O recunoaște președintele țării, Maia Sandu, care spune că din cauza acestei incertitudini, guvernarea nu poate planifica în buget sursele necesare pentru compensații.
Luna octombrie începe în două zile. Iar Guvernul de la Chișinău nu știe dacă va fi asigurată țara cu hidrocarbură în baza contractului cu furnizorul rus.
MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: "Nu avem nicio claritate din partea Gazprom-ului și bănuiesc că o să știm ce comportament adoptă chiar la 1 octombrie, sau la 12 noaptea".
În perioada anterioară, concernul Gazprom confirma din timp volumele de gaze pentru următoarea lună. De această dată, susține Maia Sandu, nu există nicio informație în acest sens.
MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: "Asta pune un mare semn de întrebare sau confirmă cumva suspiciunile și zvonurile pe care le-am auzit mai devreme. Din păcat așa relație avem cu Gazpromul și nu doar noi,pentru că aceeși lipsă de prectibilitate , aceeași incertitudine, aceeași atitudine, același comportament necomercial îl au și alți beneficiari".
Șefa statului spune că autoritățile au un plan rezervă pe termen scurt. În cazul în care criza se va aprofunda, acesta va trebui completat cu alte acțiuni. În această ordine de idei, Maia Sandu a îndemnat repetat consumatorii să facă economii.
MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: "Vreau să le mulțumesc oamenilor pentru că în luna septembrie s-a redus destul de mult consumul de gaze, așa cum rugat ca fiecare să economisim acolo unde se poate, pentru că asta o să ne reducă și costurile, dar o și o să ne ajute să trecem mai ușor peste această iarnă. MUSCA Din datele pe care le am eu în acest moment, a fost o reducere destul de mare".
Președintele a reconfirmat intenția Guvernului de a susține populația financiar la achitarea facturilor. În același timp, Maia Sandu spune că din cauza incertitudinii cu privire la livrări, nu pot fi planificate fondurile necesare.
MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: "E destul de complicat să putem să planificăm banii în buget pentru compensații, pentru că Guvernul va oferi aceste compensații, dar nici măcar nu este clar câți de mulți bani vor fi necesari pentru aceste compensații, pentru că nu știm prețul de piață. Nu știm dacă vom cumpăra în cadrul contractului pe care îl avem, sau dacă va trebui să cumpărăm în altă parte".
Anterior, reprezentanții guvernării de la Chișinău au avertizat că din 1 octombrie putem rămâne fără gaze, sub pretextul că partea moldovenească nu a respectat condițiile și termenii de audit al datoriei istorice a malului drept al Nistrului față de furnizorul rus. În același timp, puterea de la Chișinău crede că motivul real ar fi prețul mai mic pe care Republica Moldova ar trebuie să-l plătească odată cu schimbarea formulei de calcul a costului de furnizare, începând cu 1 octombrie.
NTV Moldova