Marcați
Criză de taxatori la PUA
27.09.2022, 15:14
Criză mare de angajați la Parcul Urban de Autobuze. Întreprinderea anunță că duce lipsă de taxatori, iar în condițiile în care se planifică procurarea unui nou lot de autobuze, problema va fi și mai stingentă. Datele privind activitatea parcului municipal a fost prezentată de directorul adjunct al întreprinderii, Vitalie Copaci.

Salariile oferite în cadrul Parcului Urban de Autobuze nu sunt modeste. Un șofer nou venit va ridica o leafă de 12 mii de lei, în timp ce petru taxatori, potrivit anunțului de pe site-ul oficial al întreprinderii, salariu începe de la opt mii de lei pe lună. Chiar și așa, compania duce lipsă de angajați.

VITALIE COPACI, director adjunct, PUA: "Întreprinderea are 876 de angajați cu salariul mediu de 12 700 de lei. În comparație cu anul precedent, este cu 23 la sută mai mare. Inclusiv avem 257 de șoferi și 194 de taxatori. Este stringență de locuri vacante pentru taxatori. În jur de 40 de taxatori, avem funcții vacante la moment".

Sursa citată a subliniat că în acest an salariile angajaților parcului au fost majorate considerabil. Creșterea lefurilor a pus presiune pe cheltuielile suportate de întreprindere.

VITALIE COPACI, director adjunct, PUA: "Cheltueli – 187,2 milioane de lei. Cele mai mari cheltuieli cre s-au observat, țin de majorarea prețului la combustibil cu 49%, salariul – 69% și uzura mijloacelor fixe – 400% datorită procurării unităților de transport din anul 2021".

Potrivit lui Vitalie Copaci, problema lipsei angajaților s-ar putea agrava odată cu achiziționarea autocarelor noi pentru rutele municipale.

VITALIE COPACI, director adjunct, PUA: "Se preconizează și majorarea numărului de unități și la alte rute, la moment se efectuează o analiză a fluxului de pasageri pe toate rutele. Zilnic emisia la linie a autobuselor constituie 127 de unități. Vă informez că este în creștere față de anul precedent cu 30 de autobuze. A fost votată decizia CMC privind procurarea a încă un lot de autobuze cu parcurs. Este vorba de autobuse de tip Solaris de 18 metri care, de asemenea, vor fi puse pe rutele de autobus pentru a fi majorat numărul de unități".

Consiliul municipal Chișinău a adoptat recent o decizie prin care a suplinit capitalul social al Parcului Urban de Autobuze cu 14 milioane de lei, bani cu care vor fi achiziționate 16 autobuze articulate cu parcurs din Suedia. Anul trecut, autoritățile din Chișinău a cumpărat 158 de unități de transport de mare capacitate, inclusiv 100 de autobuze noi și 58 de autobuze rulate.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).