Marcați
Tariful la gaz nu va fi mai mic
27.09.2022, 12:05
În cazul în care Republica Moldova va importa gaz natural mai ieftin după 1 octombrie, tariful pentru populație nu se va ieftini. Declarația a fost făcută de vicepremierul, Andrei Spînu, în cadrul unei emisiuni televizate, subliniind că acum patru zile Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a aprobat un tarif pentru populație sub nivelul real.

Vicepremierul Andrei Spînu declară că pentru luna septembrie tariful pentru gazele naturale ar fi trebuit să fie la nivel de 40 de lei pentru un metru cub.

ANDREI SPÎNU, vicepremierul Republicii Moldova: "Prețul de achiziție a gazului pentru luna septembrie estede 1880 de dolari. Dacă îl transformăm în lei, ar însemna un tarif de peste 40 de lei. Dacă am face un calcul care ar trebui să fie prețul de achiziție pentru luna octombrie, după schimbarea formulei, vorbim despre un preț de achiziție de aproximativ 1000 – 1050 de dolari. Dacă facem calculul, vedem că ieșim tot acolo".

În opinia ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, tariful de aproximativ 30 de lei pentru un metru cub, care va fi achitat după 1 octombrie, este unul real. Oficialul recunoaște că majoritatea populației nu-l va putea plăti, însă a amintit că Guvernul va veni cu un program de compensații.

ANDREI SPÎNU, vicepremierul Republicii Moldova: "Din cifrele pe care le-am văzut, a fost aplicat corect pentru a asigura că Moldovagaz va putea achita în perioada următoare. Pentru cetățeni știți că pregătim acele compensări".

La finele săptămânii trecute, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a stabilit un tarif de 29 de lei și 27 de bani pentru un metru cub de gaze, cu TVA inclusă, care va fi aplicat din 1 octombrie curent. În prezent, consumatorii casnici achită un tarif de 23 de lei și 50 de bani cu TVA inclusă. În ultimul an, tarifele pentru consumatorii casnici au crescut de 6,3 ori - de la 4 lei 64 de bani la 29 de lei și 27 bani pentru un metru cub, inclusiv TVA.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).