Primele cisterne de păcură pentru suplinirea rezervei de stat, au ajuns astăzi în țară. Este vorba despre o cantitate de 1600 de tone, care vor fi folosite în peroada rece a anului, în cazul în care țara va rămâne fără gaze naturale. Prețul de achiziție nu a fost făcut public, însă anterior vicepremierul Andrei Spînu a confirmat că ar fi vorba despre puțin peste o mie de dolari pentru o tonă.
Primul lot de păcură acoperă a treia parte din stocurile prevăzute pentru rezerva de stat. Declarația a fost făcută pentru redacția nostră de purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, Daniel Mazeta.
DANIEL MAZEPA, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne: "Ministerul Afacerilor Interne prin intermediul Agenției Rezerve Materiale a depus eforturi pentru a realimenta rezerva de stat. Doar astăzi avem aduse în țară 1591 de tone de țiței necesare pentru rezerva de stat. La moment avem acoperite 33 la sută din necesarul, pentru a fi asigurați în caz de situații excepționale pe parcursul perioadei de încălzire, în caz că anumite structuri de stat nu vor dispune de agent termic".
Cantitatea de păcură planificată pentru rezervele Guvernului este secret de stat. În același timp, se cunoaște că prețul de achiziție al lotului este de 1072 de dolari pentru o tonă, în condițiile în care în prezent prețul de piață cu toate cheltuielile incluse s-ar ridica la nici o mie de dolari. Vicepremierul, Andrei Spînu, susține că de vină este perioada în care s-a semnat contractul. Atunci prețurile erau mult mai mari.
ANDREI SPÎNU, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale: "Dacă ne uităm la prețul păcurii în ultima lună, cred că de la începutul lui august este în scădere, acum un pic s-a oprit. Dar este mai ieftin decît în iulie și este mai ieftin decât sfârșitul lui iunie. Acel contract despre care menționați, realizat de Agenția rezerve materiale a fost semnat în iulie când prețurile erau diferite decât cele menționale. – Era 640 de dolari în ziua în care s-a semnat. – Era un preț diferit decât avem acum".
Andrei Spînu susține că s-a încercat renegocierea contractului, însă furnizorul a declarat că are obligațiuni stricte, care nu mai pot fi discutate. Prețul respectiv este valabil pentru primele 15 mii de tone care sunt procurate de stat.
ANDREI SPÎNU, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale: "Pentru celelalte 190 de mii de tone s-a permis Termoelectrica să aibă negocieri directe, pentru că problema mare și aici trebuie să înțelegem: dacă vorbim de perioada la început de vară era problema păcurii în sine. Dacă vorbim acum, avem o situație în care păcură pe piață este suficientă, însă problema mare este logistica. Este foarte complicat să aduci această păcură până la Termoelectrica".
În data de 15 septembrie, curent, Comisia pentru Situații Excepționale a decis că achiziția efectuată de Termoelectrica va fi scutită de plata taxei pe valoarea adăugată, a accizei și a taxei vamale, pe o perioadă ce nu va depăși data de 31 mai 2023. Transportarea păcurii va fi asigurată de Întreprinderea de Stat „Calea Ferată din Moldova”. La mijlocul lunii septembrie, Termoelectrica a anunțat că are în rezerve păcură pentru a asigura serviciile de termoficare timp de o lună și jumătate. Sezonul de încălzire ar urma să demareze la mijlocul lunii octombrie. Astfel, conform estimărilor, păcura din rezerve ar fi suficientă pentru a asigura serviciile de termoficare până în luna noiembrie inclusiv. Totodată, cele 190 de mii de tone de păcură, care urmează să fie procurate, ar fi suficiente pentru a putea furniza energia termică pe toată perioada rece a anului.
NTV Moldova