Marcați
Forța Fermierilor anunță un nou protest
26.09.2022, 17:40
Asociația Forța Fermierilor amenință cu un nou protest, de această dată în centru capitalei. Organizația a rezervat Piața Marii Adunări Naționale pentru luna noiembrie și intenționează să aducă tehnică de mare capacitate, în cazul în care autoritățile nu le vor satisface revendicările. De cealaltă parte, reprezentanții puterii califică intenția agricultorilor drept o acțiune politică.

Asociația Forța Fermierilor a depus o cerere prealabilă la primăria Chișinău care prevedea rezervarea Pieței Marii Adunări Naționale în luna noiembrie, pentru efectuarea unor acțiuni de protest care implică tehnică agricolă. Contactat telefonic, directorul executiv al asociației, Alexandru Slusari, a declarat că și-ar dori ca acest protest să nu se desfășore, însă totul depinde de acțiunile guvernării.

ALEXANDRU SLUSARI, directorul executiv al asociației „Forța Fermierilor”: "Sperăm că nu va avea loc, că revendicările noastre să fie transpuse într-un document juridic - amânarea plăților către creditori, că deja situația devine tot mai complicată. Creditorii presează fermierii și cer achitarea datoriilor în caz contrar calcularea penalităților și rezolvarea problemei cu TVA, și adresarea către donatori, către parteneri externi să identificăm resure pentru sprijinul agricultorilor afectați".

Slusari a subliniat că s-a decis organizarea protestului în luna noiembrie, deoarece atunci producătorii agricoli încheie perioada de recoltare și își vor putea aduce tehnica în Piața Marii Adunări Naționale. De cealaltă parte, reprezentanții Guvernului susțin că au fost întreprinse mai multe măsuri de susținere a agricultorilor, de aceea insistențele organizației ”Forța Fermierilor” nu sunt clare.

Anastasia Taburceanu, purtător de cuvânt al Guvernului RM: "”Forța fermierilor” s-a bucurat de urechile, hai să spunem așa, a Guvernului și a ministerului mai mult decât oricare altă asociație a fermierilor. În continuare se insistă pe aceste proteste nu este clar. Anul acesta sectorul agro - alimentar a beneficiat de cele mai mari plăți în subvenții, amânarea plâților în situație cu TVA, rambursarea în proporție de 100% a accizelor la motorină".

Mai devreme și ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, declara că autorităție fac tot ce le stă în puteri pentru a ajuta producătorii să depășească situația complicată în care s-au pomenit. Atunci ministrul a îndemnat fermierii să nu se lase atrași în interese politice.

VLADIMIR BOLEA, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare: "Atunci când țara intră în impas și impact toți se unesc pentru a găsi soluții , toți se axează pe rezolvarea problemelor, toți se axeazp pe un scop comun în prosperitatea poporului Republicii Moldova și a acestei țări, dar nu crează condiții de dezbinare, nu crează condiții de promovare a intereselor politice a cui nu ar fi".

Amintim că pe data de 20 septembrie, asociația Forța Fermierilor a organizat un protest de avertizare în 15 raioane. Fermierii au ieșit la traseu cu unități de tehnică. Inițial, acțiunea stradală urma să fie organizată împreună cu membrii asociației ”Moldova Fruct” și a Federației Naționale a fermierilor. În urma unor decizii adoptate de Guvern pentru a susține ramura agricolă, cele două organizații au renunțat la proteste.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).