Marcați
Sandu: Avem anumite rezerve de gaz pentru luna octombrie
26.09.2022, 12:55
Rezervele de gaze ale Republicii Moldova sunt suficiente doar pentru luna octombrie, în cazul în care concernul rus Gazprom va decide sistarea livrării de hidrocarbură către țara noastră. Declarația a fost făcută de președintele țării Maia Sandu, care susține că la patru zile pînă la data de 1 octombrie, autoritățile de la Chișinău nu au niciun răspuns din partea furnizorului.

Subiectul securității energetice a fost discutat la Consiliul Suprem de Securitate. Șefa statului, Maia Sandu, declară că autoritățile de la Chișinău au pregătit mai multe scenarii în eventualitatea sistării livrărilor de gaze către țara noastră.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: "Pentru situația în care Gazprom nu-și va îndeplini obligațiile contractuale, avem anumite rezerve pentru luna octombrie și după luna octombrie vom pune în aplicare celelalte planuri pe care le-am elaborat până acum pentru un asemenea scenariu".

În același timp, Președintele Maia Sandu a dat asigurări că discuțiile cu responsabilii din cadrul Gazprom au loc periodic, însă nu există nicio certitudine că prevederile contrctuale vor fi respectate.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: "Aceste discuții au loc în fiecare lună și de fiecare dată facem referință la contract. Republica Moldova, sau mai bine zis Moldovagaz are un contract în conformitate cu acest contract, din 1 octombrie prețul trebuie să scadă semnificativ pentru Republica Moldova și e de datoria celor de la Gazprom să-și respecte obligațiunile contractuale. Dacă vor face acest lucru sau nu, vedem".

Anterior, reprezentanții puterii de la Chișinău au avertizat în repetate rânduri că țara poate rămâne fără gaze rusești, sub pretextul că autoritățile moldovenești nu au reușit să asigure auditul datoriei istorice față de furnizorul rus. În același timp, Chișinăul crede că motivul real ar fi prețul mai mic la gaze, pe care țara noastră trebuie să-l plătească Gazpromului din 1 octombrie. Anterior, vicepremierul Andrei Spînu a anunțat că autoritățile au procurat 35 de milioane de metri cubi de gaze de pe piața internațională, care sunt păstrate în rețele și depozintele din România.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).