Guvenul a mers encorpore în teritoriu. Ședința Guvernului a avut loc, astăzi, la Cahul, unde membrii Executivului au prezentat mai multe proiecte investiționale și de infrastructură, care vor fi realizate în anii următori în sudul țării.
În debutul ședinței Cabinetului de Miniștri, Natalia Gavrilița a menționat că împreună cu autoritățile locale vor fi identificate soluții pentru toate probleme cu care se confruntă cetățenii din sudul țării.
NATALIA GAVRILIȚA, prim-ministru: "Am discutat cu domnul primar, cu autoritățile publice locale de nivelul doi, cu anumite subdiviziuni teritoriale ale autorităților publice centrale. La unele subiecte am găsit rezolvarea imediată, la altele am pus în evidență anumite probleme sistemice, care urmează încă a fi aboradate. În majoritatea cazurilor este vorba despre punerea în circuitul econimic a unor instituți, clădiri și a unor pământuri. Avem subiecte legate de delimitarea terenurilor, modul de utilizarea a terenurilor și aici vom lucra împreună cu autoritățile publice locale".
De asemenea, ministrul Educației și Cercetării, Anatolie Topală, a menționat că în viitorul apropiat se va investi în dezvoltarea Universității de Stat de la Cahul, dar și a colegiului pedagogic din localitate.
ANATOLIE TOPALĂ, ministrul Educației și Cercetării: "În cadrul proiectului de fuziune a universităților, universiatate din Cahul a câștigat un proiect în valoare de 450 de mii de euro, pentru 9 milioane de lei, care vor fi meniți pentru dotarea sălilor de curs, laboratoarelor, pentru trei domenii importante. Cea mai mare sumă este dedicată pentru științele educației, de asemnea este și pentru domeniul IT și pentru domeniul inginerie. Trei subproiecte care vor ajuta inclusiv și dezvoltatrea programelor de studii, ca studenții să beneficieze de condițiii mai bune pentru studii".
Totodată, în Cahul va fi construit un spital regional. Potrivit ministrului Sănătății, Ala Nemerenco, proiectul urmează să fie finanțat de Banca Europeană de Investiții. Astfel, cetățenii vor beneficia de servicii de înaltă performanță similare celor din spitalele din Chișinău. Este vorba de servicii de neurochirurgie, chirurgie vasculară, oncologie sau radioterapie.
ALA NEMERENCO, ministrul Sănătății: "Am identificat de către minister resursele financiare necesare pentru realizarea acestui studiu de prefezabilitate și deja am semnat acorcdul de colaborare cu SUID, care ne-a oferit acestă sumă pentru lucrările de implementare a acestor două spitale, în valoare de unul întreg și cinci zeci milioane de euro, un grant nerambursabil. Acest spital se crează cu scopul ca cetățenii din regiunea sud a țării să dețină acces liber, inclusiv financiar la servicii de înaltă perfoarmanță".
Cât ține de infrastructura din sudul țării, ministrul Andrei Spînu a declarat că tronsonul de drum Cantemir-Cahul este în fază finală de reproiectare.
ANDREI SPÎNU, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale: "Am finalizat discuțiile cu banca Europeană de Investiții pentru identificarea a cel puțin 50 de milioane de euro și începând cu anul viitor acest sector va intra în construcție. Pentru ultimul sector Cahul -Giurgiulești care este problematic trebuie să fim sinceri că pe acest sector nici proiectarea nu a fost făcută, nu există nici un proiect chiar dacă în trecut s-a transmis că se va proiecta, deci nu există proiect de aceea în acestă toamnă inițiem proiectarea acesui sector".
Conform recensământului din 2014, în orașul Cahul sunt aproximativ 30 de mii de locuitori.
NTV Moldova