Legea cu privire la Procuratură trece din nou prin modificări. După mai multe observații ale Comisiei de la Veneția pe schimbările anterioare, majoritatea parlamentară a făcut corectările de rigoare.
Deputații au aprobat, în prima lectură, modificări la Legea cu privire la Procuratură, care propune ca unii dintre membrii Comisiei de evaluare a Procurorului General să aibă experiență în sistemul procuraturii, pentru a asigura o evaluare echilibrată, independentă și complexă.
OLESEA STAMATE, președintele Comisiei juridice, numiri și imunități: "Un alt aspect detaliază și concretizează criteriile de evaluare a activității procurorului general, conform recomandărilor Comisiei de la Veneția. Următorul aspect ținde faptul că procurorul general și adjuncții săi nu sunt supendați automat în cazul în care se pornește urmărirea penală împotriva procurorului general, ci doar dacă acest lucru este decis de CSP".
De asemenea, o altă modificare prevede revenirea procurorului general în cadrul Consiliului Superior al Procurorilor, dar fără drept de vot în cazul ce țin de cariere procurilor. Totodată, noua lege stipulează condițiile de interimat a funcției de procuror general, dar și modalitatea de numire a adjuncților procurorilor șefi ai procuraturilor specializate. După intrarea în vigoare a legii, adjuncții vor fi numiți la propunerea șefului procuraturii specializate, aprobat prin ordiunul procurorului general cu avizul în scris al Consiliului Superior al Procurorilor.
OLESEA STAMATE, președintele Comisiei juridice, numiri și imunități: "La moment procurorii șefi ai procuraturilor specializate și avem două Procuratura Anticorupție și PCCOCS, nu au nicio influență sau nicio modalitate de participare în numirea adjuncților, or, ei sunt echipa lor".
Actuala majoritate parlamentară a modificat legea cu privire la procuratură anul trecut, fiind prevăzute criterii de verificare a activității procurorului general cu posibilitatea demiterii acestuia din funcție înainte de termen. Scopul modificărilor a fost demiterea procurorului general, Alexandru Stoianoglo, a recunoscut atunci actualul ministru al Justiției, Sergiu Litvinenco. Schimbările legislative au fost criticate de Comisia de la Veneția, care a observat că graba cu care s-au adoptat modificările ar putea avea consecințe neplăcute pe viitor.
NTV Moldova