Marcați
Moțiunea de cenzură împotriva activității Guvernului, a căzut
23.09.2022, 12:05
Moțiunea de cenzură inițiată de Blocul Comuniștilor și Socialiștilor împotriva activității Guvernului, a căzut. Majoritatea parlamentară nu a susținut votul de neîncredere, după aproape cinci ore de dezbateri în Parlament.

Moțiunea de cenzură a fost inițiată de fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, care au invocat degradarea lucrurilor din Republica Moldova de la preluarea puterii de către actuala guvernare. Deputații Blocului au atenționat că prețurile și tarifele cresc, iar populația sărăcește și mai mult.

VLAD BATRÎNCEA, vicepreședintele Parlamentului: "Acest ping pong între Guvern și Banca Națională. BNM spune că Guvernul este responsabili de inflație, Guvernul spune că BNM. Însă atunci când am zis să demitem conducerea BNM. Nu, îi protejăm. Haideți să demitem ANRE. Nu, ANRE organizează conferințe pompoase în fața sediul de lux pentru care cetățenii achită milioane de lei. Și-i protejați. Veniturile băncilor comerciale în plină criză în război au crescut dublu.

De asemenea, reprezentanții opoziției au accentuat că atât mediul de afaceri, cât și populația așteaptă acțiuni clare și eficiente din partea Guvernului.

VLAD BATRÎNCEA, vicepreședintele Parlamentului: "Nu trăim bine și ne așteptămde la Guvern la măsuri foarte clare. Ce facem cu sectorul bancar? Ziceți că ajutăm ageții economici. Dar de ce avem cele mai scumpe credite în toată Europa? Și în Ucraina creditele sunt mai ieftine".

De cealaltă parte, Premierul Natalia Gavrilița, a declarat că Executivul pe care îl conduce trebuie să înfrunte mai multe crize concomitente.

NATALIA GAVRILIȚA, prim-ministrul Republicii Moldova: "Guvernul pe care îl conduc a reușit să răspundă prompt la toate crizele care au afectat și mai afectează Republica Moldova. Pentru toate aceste crize am elaborat planuri care să asigure continuitatea activității acestor instituții și a vieții de fiecare zi a cetățenilor. Concomitent am demarat reforme îndrăznețe în toate domeniile".

Chiar și așa, în opinia Premierului Gavrilița, Cabinetul de miniștri a reușit să facă multe pentru a susține populația.

NATALIA GAVRILIȚA, prim-ministrul Republicii Moldova: "Am crescut pensia minimă de 1188 la 2278 d elei, iar pensia minimă pentru dizabilitatea serveră de la 891 la 1709 le. Am revizuit ajutorul social ca să sprijinim mai mult familiile cu copii și să sprijinim munca. Am crescut salariul minim atât în sectorul real, cât și în cel bugetar. Avem acum un salariu unic pe țară de 3500 de lei. Am crescut cu 40 de procente ajutorul pentru perioada rece a anului – de la 500 la 700 de lei".

În această ordine de idei, șefa Executivului a lăsat de înțeles că și opoziția ar trebui să pună umărul la soluționarea problemelor din țară. În replică, deputații Blocului au amintit că nicio inițiativă semnată de ei nu a fost acceptată de Guvern.

RADU MUDREC, deputat BCS: "Din 60 de proiecte de legi care au fost întregistrate de opoziție, avizul Guvernului pe unul sau două avem. Spuneți, vă rog, ce trebuie să facem noi?La brifinguri și conferințe de presă ne declarăm gata să punem umărul ca să dezvoltăm această
Țară, ca să depășim crizele. Nimic!"

Moțiunea de cenzură a fost votată doar de deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor. Parlamentarii fracțiunii PAS au votat împotrivă, iar reprezentanții Partidului Șor au boicotat ședința Parlamentului.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).