Marcați
Încă un liceu a beneficiat de eficientizare energetică
22.09.2022, 18:45
Liceul Teoretic ”Ion Vatamanu” din municipiul Stășeni este pregătit pentru sezonul rece. Instituția a beneficiat de lucrări de eficientizare energetică în cadrul programului ”Construcția infrastructurii de aprovizionarea cu apă și canalizare, precum și eficiență energetică în clădirile publice”. Proiectul, care va face economii mari la consumul de energia, a costat aproximativ 1,3 milioane de euro.

Instituția a trecut printr-o mare transformare. Acoperișul a fost înlocuit, pereții exteriori ai clădirii au fost izolați, iar casangeria a fost modernizat. De asemenea, liceul va folosi propria energie electrică, produsă de un sistem fotovoltaic.

NATALIA GAVRILIȚA, prim-ministru: "Mă bucur foarte mult că de azi înainte liceul în care suntem astăzi, devine un model de eficiență energetică. Așa trebuie să arate mai multe școli din țara noastră. Sunt sigură că având un acoperiș nou, pereți termoizolați, un sistem nou de instalații fotvoltaice și acești minunați manageri de eficiență energetică, liceul va optimiza cheltuielile pentru energia termică și ce electrică, iar economiile vor fi utilizate pentru modernizarea continuă a acestei instituții de învățământ și aprocesului educațional".

Valoarea totală a lucrărilor de eficientizare energetică a liceului ”Ion Vataman” din municipiul Strășeni este de aproximativ 1,3 milioane de еuro, din care 1,2 milioane de еuro au fost oferiți de Uniunea Europeană cu titlu nerambursabil. O sută de mii de euro reprezintă contribuția locală. Implementarea proiectului a fost asigurată de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei, în parteneriat cu Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

MARGRET UEBBER, ambasadorul Republicii Federale Germania în Republica Moldova: "Inaugurarea liceului ”Ion Vatamanu”, care a fost renovat în cadrul proiectului de eficiență energetică, finanțat de UE, reprezintă nu doar o bună ocazie pentru acestă vizită, dar și pentru a sublinia și a aduce în vizor un proiect, care denotă o cooperare strânsă și eficientă dintre Uniunea Europeană, Germania și Moldova, într-un domeniu care devine acum din ce în ce mai important în zilele noastre și anume eficiența energetică și economisirea energiei".

Lucrările, care au inclus și reparația edificiului, au durat aproape doi ani. Directorul liceului, Veronica Bodean, spune că de acum încolo instituția va plăti mult mai puțin pentru utilități.

VERONICA BODEAN, directorul Liceului Teoretic ”Ion Vatamanu”: "În urma lucrărilor de eficiență energetică sunt duse niște registre de consum a gazelor, a enegiei electrice, a apei. Cu toate că s-au majorat prețurile la gaze și energie electrică, practic plătim aceleaș tarife pe care le plăteam anterior, deci undeva s-a redus consumul de gaze și energie cu 30 de procente, cu 30 și".

Cei mai entuziasmați de noile schimbări din instituție sunt elevii. Procesul de studii merge mai bine în sălile calde și proaspăt reparate, spun copii.

În Liceul Teoreti” Ion Vatamanu” din municipiul Strășeni, învață 650 de elevi.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).