Marcați
Peste 15% din populație vor să emigreze
22.09.2022, 18:33
Statistici îngrijorătoare! Peste 15 la sută din populația Republicii Moldova intenționează să emigreze într-o altă țară în următorii trei ani. O treime dintre aceștia sunt tineri cu vârsta de până la 35 de ani. Asta arată datele studiului național Generații și Gen. Specialiștii susțin că se întâmplă din cauza că mulți aleg să studieze peste hotare, iar alții sunt nemulțumiți de condițiile de trai din țară.

Vicedirectorul Institutului de Cercetări Economice, Olga Gagauz, a declarat că fenomenul imigrației este mai răspândit, în ultima perioadă, printre tinerii de peste 19 ani. Ea a explicat că mulți optează pentru studii într-o țară europeană, iar ulterior decid să rămână acolo definitiv.

OLGA GAGAUZ, vicedirector al Institutului de Cercetări Economice: "Factorii s-au schimbat, pleacă nu doar acei care nu au un loc de muncă în Republica Moldova, dar pleacă populația bine instruită, care au salarii bune aici, în țară, dar sunt nemulțumiți de infrastructură, cum ar fi condițiile în instituțiile de învățământ, accesul la serviciile medicale".

Din cauza emigrației masive, țara se confruntă cu scăderea populației aptă de muncă, iar asta afectează posibilitățile de dezvoltare socio-economice, mai spun specialiștii.

OLGA GAGAUZ, vicedirectorul Institutului de Cercetări Economice: "Acum, pe piața de muncă din Republica Moldova se observă insuficiența cadrelor, în special a celor calificate, în mai multe domenii, inclusiv industrial, social. Nu avem profesori, nu avem medici, asistenți medicali, car eo bună parte din această categorie de populație, au plecat în alte țări".

Nivelul scăzut de trai al populației este unul din factorii care contribuie la emigrarea în masă. De aceea, statul trebuie să implementeze politici eficiente pentru a asigura o viață bună oamenilor, susține Olga Gagauz.

OLGA GAGAUZ, vicedirectorul Institutului de Cercetări Economice: "Aici, noi rămânem cu mult în urma țărilor europene, standardele de viață sunt cu mult mai scăzute, dar cerințele populației s-au schimbat și cerințele față de mediul de trai, de mediul de trai au crescut cu mult, în comparație cu alte generații. O soluție este creșterea socio-economică, creșterea standardelor și calității de viață a populației. Doar în aceste condiții putem să așteptăm că migrația va încetini și dimenisunile ei se vor micșora".

Potrivit studiului, cele mai mari tendințe de emigrare, adică 23 la sută, se atestă în municipiul Chișinău, raioanele Basarabeasca, Ungheni și Drochia. De asemenea, bărbații angajați în câmpul muncii din mediul urban sunt de 3,8 ori mai mult orientați spre emigrare, comparativ cu bărbații din mediul rural. Studiul național ”Generații și Gen” a fost realizat de specialiștii din cadrul mai multor instituții din țară, sub egida Ministerului Muncii și Protecției Sociale, cu susținerea finaciară a fondului ONU pentru populație.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).