Marcați
Noul tarif pentru gazele naturale va fi de 29,27 lei
22.09.2022, 18:19
Din 1 octombrie consumatorii casnici vor achita un tarif pentru gazul natural consumat de 29 de ei și 27 de bani, cu TVA inclus. Noul tarif urmează să fie aprobat, vineri, în cadrul unei ședințe publice a Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică.

ANRE a publicat proiectul hotărârii, care urmează să fie aprobată în ședința din 23 septembrie. Acesta prevede o creștre cu 27,3 la sută a tarifului la gazele naturale, față de 31,5 de procente cerută de compania Moldovagaz. Astfel, noul tarif va fi de 29 de lei și 27 de bani pentru un metru cub, cu taxa pe valoare adăugată inclusă. Potrivit regulatorului, calculele s-au bazat pe noul preț mediu anual de achiziție a gazelor naturale de 927 de dolari pentru o mie de metri cubi. Președintele Consiliului de administrare al companiei Moldovagaz, Vadim Ceban, a explicat că "Principalul factor care a dus la necesitatea acestei măsuri a fost creșterea semnificativă și continuă a prețurilor de achiziție. Solicitarea este în strictă conformitate cu legea, iar o decizie pozitivă din partea autorității de reglementare va permite companiei să acopere integral costul achizițiilor de gaze și să se asigure că obligațiile contractuale față de furnizor sunt îndeplinite", a menționat oficialul.

Ultima dată, tarifele pentru gazele nature au fost majorate cu peste 23 la sută pe data de 4 august curent. În prezent, consumatorii casnici achită un tarif de 23 de lei și 50 de bani cu TVA inclusă.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).