Marcați
Sandu cere retragerea trupelor rusești din Transnistria
22.09.2022, 13:10
Federația Rusă trebuie să-și retragă trupele din stânga Nistrului, iar munițiile din depozitul de la Colbasna trebuie să fie distruse. Declarația a fost făcută de Președintelui țării, Maia Sandu, în cadrul celei de-a 77-a sesiune a Adunării Generale a ONU, unde a insistat că prin prezența rusă în regiunea transnistreană, Moscova ne supune unui risc de securitate.

Războiul din Ucraina a avut un loc separat în discuțiile din cadrul Adunării Generale a ONU. Președintele Maia Sandu, a amintit de la tribuna organizației că Republica Moldova a trecut printr-un război scurt în 1992. În acest context, șefa statului a reiterat că autoritățile de la Chișinău pledează pentru soluționarea pașnică a diferendului transnistrean.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: "În 1992, am trecut printr-un război scurt, dar tragic, în regiunea transnirteană a țării nostre. Trei decenii mai tarziu, încă încercăm să depășim consecințele acelui conflict și să reinregrăm țara. Singura cale de a realiza acest lucru este dialogul pașnic și respectarea suveranității și integrității noastre teritoriale.

În același timp, președintele a cerut ferm retragerea trupelor militare ruse din stânga Nistrului și distrugerea munițiilor, care mai sunt păstrate în această regiune.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: "Prezența ilegală a trupelor militare ruse în regiunea transnistriană ne încalcă neutralitatea și creștea riscurile de securitate pentru țara noastră. Cerem retragerea completă și necondiționată a trupelor ruse. Facem apel la distrugerea muniției din depozitele de la Cobasna. Care reprezintă o amenințare la adresa securității și a mediului întregii regiuni".

Două zile mai devreme, în cadrul unei ceremonii cu participarea ambasadorului Republicii Moldova la Moscova, Lilian Darii, președintele rus,Vladimir Putin a declarat că Rusia a fost și rămâne un garant al reglementării conflictului transnistrean.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).