Marcați
FMI a deblocat 27 de milioane de dolari pentru Moldova
22.09.2022, 12:55
Fondul Monetar Internațional a debursat 27 de milioane de dolari pentru Republica Moldova din programul semnat cu țara noastră. Fondurile sunt parte a unui pachet de 800 de milioane de dolari pe care țara nostră îl putea accesa pe parcursul a 40 de luni, dacă îndeplineşte anumite condiții prevăzute în acordul cu instituția financiară. Printre acestea se numără menţinerea unui mix de politici adecvate, având în vedere presiunile inflaţioniste, constrângerile bugetare şi riscurile la adresa scenariului de bază.

Prin debursarea sumei de 27 de milioane de dolari Republicii Moldova, sprijinul pe care țara noastră l-a primit până acum de la Fondul Monetar Internațional se ridică la 242 milioane de dolari. Potrivit unui comunicat emis de FMI, situația din Ucraina continuă să afecteze perspectivele Republicii Moldova. Economia este așteptată să stagneze pe termen mediu iar inflația va rămâne ridicată din cauza creșterii prețurilor la alimente și energie. "În pofida acestor provocări, autoritățile rămân angajate față de programul susținut de FMI, care este destinat să sprijine persoanele vulnerabile, să continue reformele și să creeze condițiile pentru o creștere sustenabilă și incluzivă. Autoritățile au finalizat cu succes angajamentele cu privire la guvernanța fiscală, supravegherea sectorului financiar și întărirea legislației în domeniul anti-corupției", a declarat directorul general adjunct al Fondului Monetar Internațional (FMI), Kenji Okamura, citat în comunicatul de presă.

Instituția financiară recomandă autorităților de la Chișinău să mențină un mix de politici adecvat, având în vedere presiunile inflaționiste, constrângerile bugetare și riscurile la adresa scenariului de bază. În plus, este nevoie de eforturi concentrate pentru a îmbunătăți eficiența cheltuielilor și să avanseze reformele în domeniul energiei și întreprinderilor de stat. O altă recomandare vizează protejarea independenței Băncii Naționale a Moldovei. Din aceste motive adoptarea, până la finele lunii octombrie, a legislației care să consolideze autonomia instituțională a BNM este vitală, precizează Fondul Monetar Internațional.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).