Marcați
Spatari: Este prematur să anunțăm cifrele exacte
21.09.2022, 17:33
Guvernul va anunța în luna noiembrie care vor fi compensațiile pentru consumul de gaze pe perioada rece a anului. Declarați a fost făcută de ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari, care susține că în prezent încă nu există o formulă de calcul a acestui ajutor. La prima etapă, solicitanții vor trebui să se înregistreze pe o platformă online - compensații.gov.md, care va fi disponibilă în luna octombrie.

Ministul Marcel Spatari susține că în prezent sunt premature discuțiile despre formula de compensare, doarece Guvernul este abia la etapa de avizare publică a proiectului privind acordarea acestui ajutor în acest sezon rece.

MARCEL SPATARI, ministrul Muncii și Protecției Sociale: "În acest moment noi suntem în procedura de avizare și de consultare a regulamentului, care va sta la baza creării mecanismului de acordarea a acestor categorii de vulnerabilitate energetică pentru familiile noastre. Primul pas în acest proces este să acordăm aceste categorii familiilor și al doilea pas va fi să anunță efectiv tarifele compensate, sau tarifele garantate pentru perioada iernii".

Potrivit prognozelor ministrului Spatari, despre mărimea acestei compensații, dar și formula de calcul se va putea vorbi în luna noiembrie.

MARCEL SPATARI, ministrul Muncii și Protecției Sociale: "Este încă prematur să anunțăm cifrele exacte pentru că ele se află în consultări. Noi împreună cu Ministerul Finanțelor identificăm resursele necesare. De asemena Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale trebuie să se asigură că avem resurse energetice în perioada de iarnă pentru că prețul este doar o parte a problemei, trebuie să ne asigurăm că avem aceste resurse. După ce vom pune în practică sistemul informațional, la începutul lunii octombrie vom acumula informații despre gospodării și probabil în luna noiembrie, cu siguranță, Guvernul va anunța și tarifele compensate".

Oficialul a accentuat că până atunci, cei care vor să beneficieze de ajutorul statului trebuie să se înregistreaze pe platforma online www.compensații.gov.md, care va fi disponibilă din octombrie. Întrebat cum rămâne cu persoanele în etate, care în majoritatea cazurilor nu știu cum să folosească internetul, ministrul a spus că autorităților mizează pe spiritul civic al oamenilor.

MARCEL SPATARI, ministrul Muncii și Protecției Sociale: "Așteptarea noastră este ca copii, nepoții să ajute pe cei care nu dispun de calculatoare. Să se înregistreze singuri pentru că procedura standart este procedura prin care familiile se înregistrează singure pe aceste platforme. Asistența din partea bibliotecarilor sau din partea asistenților sociali comunitari este pentru a asigura că cei care nu dispun de mijloacele necesare se înregistrează, dar eu sper să avem o mobilizare generală a tuturor".

În același timp, ministrul a dat asigurări că în cazul în care nu reușesc să se înregistreze pe platorma online, persoanele eligibile de ajutor oricum îl vor primi, doar că acesta va fi mai mic.

MARCEL SPATARI, ministrul Muncii și Protecției Sociale: "Locurile de consum care nu vor fi înregistrate în sistem li se vor antribuite o categorie de vulnerabilitate enrgetică prin metoda indirectă, estimând mediana din localitatea respectivă și deplasândo cu o categorie, adică vor beneficia de compensații, dar la un nivel mai scăzut".

În același timp, Marcel Spatari a reiterat că ajutorul instituit de mai mulți ani pentru cei care se încălzesc cu ajutorul lemnelor, va fi păstrat la nivel de 700 de lei pe lună, echivalentul unui metru ster de lemne. Anul trecut, beneficiarii acestui ajutor au fost aproximativ 200 de mii de familii.

MARCEL SPATARI, ministrul Muncii și Protecției Sociale: "Acestea au fost cifrele de anul trecut în acest an avem buget pentru 245 de mii de familii, este mai mult decât au fost anul trecut în acest sistem. Marea majoritate, cred că peste 85 la sută din beneficiari sunt în zonele rurale".

În sezonul trecut de încălzire, compensațiile pentru acoperirea diferenței tarifului la gazele naturale a fost acordat tuturor gospodăriilor din țară. Astfel, statul a acoperit o parte din costul primilor 150 de metri cubi de gaze consumați. De asemenea, statul și-a asumat plata pentru 2/3 din costul majorat al unei gigacalorii de agent termic.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).