Marcați
Vizita președintelui, Maia Sandu, în SUA
21.09.2022, 16:11
Consecințele globale ale războiului din Ucraina au fost principalul subiect de discuții în cadrul celei de-a 77-a Adunări Generale a ONU, la care a participat și Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu. Șefa statului, care a avut o vizită de două zile în Statele Unite și unde s-a întâlnit cu mai mulți lideri de stat și șefi ai organizațiilor internaționale.

Subiectul crizei comerciale, energetice, a produselor alimentate a fost cap de listă la noua întrunire a Adunării generale a ONU. În discursul său tradițional, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a accentuat că ne așteaptă o iarnă a nemulțumirii globale, cauzată de creșterea prețurilor și deficitele comerciale.

ANTONIO GUTERRES, secretarul general al ONU: "Exelențe voastre, avem nevoie de acțiuni peste tot, să nu ne facem iluzii că suntem în mare agitate, o iarnă de nemulțumire globală este la orizont. O criză a costului vieții face furori. Încrederea se dărâmă. Planeta noastră arde. Oamenii suferă – cei mai vulnerabili suferă cel mai mult. Pactul Națiunilor Unite și idealurile pe care le reprezintă sunt în pericol".

Despre crizele, care au cuprins întreaga lume în rezultatul războiului din Ucraina, a vorbit și președintele țării noastre, Maia Sandu, în cadrul conferinței „Democracy delivers”, organizată de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Ea a recunoscut că din cauza crizelor acțiunile pe agenda reformelor, planificate în mai multe domenii, merg mai lent.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: "De când am venit la putere ne-am confruntat cu diverse încercări și nu doar noi putem spune că și la nivel internațional au fost. Ne-am confruntat cu criza energetică, care pentru noi a început în luna octombrie a anul trecut, atunci când ”Gazprom” a decis să taie din aprovizionarea cu gaze a Moldovei. Am trecut printr-o criză a refugiaților, am primit mai multe familii a refugiaților, șase milioane de oameni. Nu avem luxul de a ne concentra pe deplin asupra agendei noastre, dar ne vom ține de promisiune și vom face reforme în justiție și vom combate corupția".

În marja Adunării Generale ONU de la New York, Maia Sandu a avut mai multe întrevederi cu lideri mondiali. Printre aceștia se numără Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, la care șefa statului a subliniat importanța cooperării cu Alianța Nord-Atlantică în cadrul programelor agreate în Planul Individual de Acțiuni al Parteneriatului Moldova - NATO, cu accent pe dezvoltarea profesională a Forțelor Armate sau pe sporirea integrității sectoarelor de securitate și de apărare.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).