Marcați
A fost lansat Programul Național ”Familia”
21.09.2022, 15:56
Ministerul Muncii și Protecției Sociale anunță despre lansarea Programului național ”Familia”. Acesta prevede un amplu pachet de măsuri guvernamentale de suport familiilor cu copii din Republica Moldova. Toate informațiile despre măsurile întreprinse de Guvern vor putea fi găsite pe site-ul familia.gov.md.

MARCEL SPATARI, ministrul Muncii și Protecției Sociale: "Măsurile anunțate astăzi urmăresc scopul de a oferi o protecției socială mai bună copiilor din toate categoriile sociale, de a extinde serviciile adresate copiilor în dificultate și de a susține familiile tinere cu noi opțiuni de creștere și îngrijire a copilului mic. Familile cu copii vor putea beneficia la propunerea Guvernului și datorită modificărilor legislative de o protecței socială mai extinsă și mai consistență acordată de stat, fiind lărgită atât lista categoriilor de beneficiari a indemnizațiilor, cât și fiind mărită valoarea acestora".

Ministrul Marcel Spataria a amintit că, autoritățile au întreprins deja măsuri pentru a asigura mai mult sport acestei categorii de familii. Astfel, indemnizația de îngrijire a copilului, plătită pînă la vârsta de doi ani, a fost suplinită cu o mie de lei, indiferent de statutul părinților.

MARCEL SPATARI, ministrul Muncii și Protecției Sociale: "Am implementat plata unei indemnizații universale, lunare pentru toate familiile cu copii de până la vârsata de doi ani, sporind numărul beneficiarilor până la 63 de mii de copii. Acest lucru solicită un buget suplimentar pentru acest an de 76 de milioane de lei. Bugetul va fi majorat de asemenea și pentru anul viitor pentru a acoperi costul acestei indemnizații".

Totodată, indemnizația lunară de suport pentru copiii gemeni, se majorează de la 370 de lei la 500 de lei pentru fiecare copil. Indemnizația se acordă din data nașterii copiilor până la împlinirea vârstei de 3 ani a copilului, indiferent de statutul părintelui. De această prestație socială pot beneficia și persoanele care adoptă sau i-au sub tutelă gemeni sau mai mulți copii. În acest caz, indemnizația este acordată din data adoptării copiilor. Totodată, autoritățile mai oferă o indemnizație unică de pînă la patru mii de lei pentru prevenirea separării copiilor de părinți.În acest caz se estimează că vor beneficia de acest ajutor în jur de 25 de mii de copii.

MARCEL SPATARI, ministrul Muncii și Protecției Sociale: "Pentru situația în care familia necesită un suport financiar pentru îngrijirea sau tratarea copilului bolnav, pentru prevenirea situației de risc, pentru prevenirea despărțirii copilului de familie. Aceste situații trebuie confirmate de structura teritorială de asistență socială și acestă structură va stabili un dosar al cazului, iar banii vor fi alocați falimiei pentru cheltuieli strict legate de situația în care se află".

Programul mai prevede că începând cu 1 septembrie 2022, intră în vigoare o nouă opțiune de acordare a dreptului la indemnizația lunară pentru creșterea copilului. Este vorba despre achitarea a 90 la sută din venit pentru o perioadă de 12 luni din data acordării concediului de îngrijire a copilului. Iar pentru părinții care vor dori să se reîntoarcă în câmpul muncii, Guvernul pregătește o opțiune care vine să suțină acestă decizie.

MARCEL SPATARI, ministrul Muncii și Protecției Sociale: "Avem în pregătire o opțiune importantă pentru tinerii părinți și anume aprobarea unui regulament ce va permite rearea mini creșelor de tip familial. O mini-creșă va putea avea în îngrijire maximum cinci copii, inclusiv copii cu vârste mai mici de un an, adică de la patru luni. Cadrul legal pentru funcționarea acestor creșe va fi implementat începând cu 2023. Noi ne dorim la început să subvenționăm aceste creșe de tip familial, subvenționarea va însemna un ajutor pentru persoanele care vor deschide astfel de creșe".

Totodată, potrivit ministrului Muncii și Proteciei Sociale, Marcel Spatari, perioada în care tații pot solicita concediul paternal de 14 zile a fost extinsă de la 56 zile la 12 luni de la nașterea copilului, începând din 1 septembrie 2022. Beneficiarii de concediu paternal pot solicita indemnizația de creștere a copilului, acordată prin intermediul Casei Naționale de Asigurări Sociale . Cuantumul acesteia constituie 100 de procente din venitul mediu lunar realizat în ultimele 3 luni înainte de naşterea copilului.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).