Marcați
Vaccinurile antigripale, disponibile din octombrie
21.09.2022, 13:36
Vaccinul antigripal va fi disponibil pentru populație în luna octombrie. Autoritățile intenționează să achiziționeze un lot de peste 200 de mii de doze de ser. Declarația a fost făcută de epidemiologul din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Ștefan Gheorghiță, care a insistat a îndemnat oamenii să se imunizeze, pentru a evita îmbolnăvirile. Anul trecut au fost raportate 421 de cazuri de gripă.

Epidemiologul din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Ștefan Gheorghiță, a declarat că vaccinurile antigripale vor ajunge în luna octombrie în două tranșe și tot atunci va începe și procesul de imunizare. 188 de mii de doze vor fi procurate din sursele Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, iar 30 de mii de doze vor fi din donații.

ȘTEFAN GHEORGHIȚĂ, epidemiolog, Agenția Națională pentru Sănătate Publică: "Este un vaccin tetravalent, care are patru componente. Două componente a virusului gripal AH1N1 și AH3N2 și două componenete a virusului gripal de tip B, ceea ce este caracteristic pentru emisfera de nord, acolo unde, geografic, suntem și noi, Republica Moldova".

Epidemiologul Ștefan Gheorghiță a mai declarat că vaccinul trebuie să fie administrat în primul rând persoanelor cu maladii cronice, vârstnicilor, gravidelor, dar și celor care interacționează zilnic cu un număr mare de oameni. Din această categorie fac parte medicii, polițiștii și profesorii.

ȘTEFAN GHEORGHIȚĂ, epidemiolog, Agenția Națională pentru Sănătate Publică: "Listele sunt făcute deja la lucrătorii medicali. Lucrătorii medicali cunosc cine vor fi vaccinați și altă parte din populație, la dorința lor. Pentru gripa sezonieră, vaccinul se produce pentru fiecare sezon, în baza monitorizării circulației virușilor gripali, iar componența acestui vaccin este publicată de Organizația Mondială a Sănătății în fiecare an, la începutul lunii martie".

Pentru a evita cazurile grave de îmbolnăvire, epidemiologul Ștefan Gheorghiță i-a îndemnat pe oameni să se adreseze la medic la apariția primelor simptome ale infecțiilor virale.

ȘTEFAN GHEORGHIȚĂ, epidemiolog, Agenția Națională pentru Sănătate Publică: "La apariția semnelor clinice caracteristică pentru o infecție virală sau pentru gripă, pentru că, de diferențiat pentru om e mai greu, să facă o chemare a medicului de familie la domiciliu. Dacă sunt copii de vârstă preșcolară sau care învață în instituțiile preuniversitare să facă tot un apel că acești copii să nu frecventeze instituțiile respective.

Unii oameni ne-au spus că se vaccinează în fiecare an, pentru a se proteja de gripă, alții însă optează pentru remedii naturiste.

Anul trecut, primul caz de gripă a fost raportat la începutul lunii ocombrie. În acest sezon, deocamdată, nu au fost înegistrate astfel de cazuri. În 2021 au fost administrate 99.850 de doze de vaccin antigripal.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).