Marcați
Centru comunitar pentru persoane în etate
21.09.2022, 12:12
Bâtrânii din mai multe suburbii ale capitalei, dar și refugiații ajunși în țara noastră din Ucraina vor avea un nou cămin. În satul Budești, unde primăria avea în gestiune o clădire lăsată în paragină, va fi amenajat un cămin comunitar. Lucrările de reabilitare au început acum trei luni și urmează să fie finalizate la mijlocul lunii octombrie. Proiectul este realizat la inițiativa autorităților locale cu sprijinul celor municipale, iar valoarea totală a proiectului este de aproximativ două milioane de lei.

Primarul comunei Budești, Nina Costiuc a declarat că edificiul situat chiar în centrul localității a stat în paragină aproximativ zece ani, iar în viitorul apropiat acesta va deveni un loc de refugiu spiritual pentru sute de pensionari, inclusiv și cei din satele din preajmă.

NINA COSTIUC, primarul comunei Budești: "Este planificat pentru activități, vedeți că nu am pus uși. Este un design contemporan, unde oamenii când vin să simtă un spațiu mai deschis, mai liber și doar un birou este planificat pentru a fi ca un birou administrativ, unde oamenii care vor fi angajați se vor ocupa de planificare, logistică, de menținere a legăturii permanente. Va fi deschisă o linie fierbinte care va fi la dispoziția tuturor cetățenilor. Vorbim de cetățenii care sunt la odihna bine meritată. Avem și terasa care sper și tind spre aceea ca să fie încălzită. Avem un depozit în subsolul clădirii și trei ari de teren care la fel se cere amenajat și sper că o să fie folosit pentru utilitățile necesare de deservire a acestui centru".

De serviciile Centrului vor putea beneficia aproximativ 25 de persoane lunar. Aici ei vor beneficia de o masă caldă pe zi, serviciile de care au nevoie, dar și de multă grijă și comunicare, a mai subliniat primarul comunei Budești, Nina Costiuc.

NINA COSTIUC, primarul comunei Budești: "Vor fi consultații oferite, consulațiile psihologului, juristului. La solicitare și la necesitate vor avea posibilitate și medicii să vină să ofere și consultații și informații utile. La fel, activități culturale și întâlniri cu elevii de la școală. Cu cei care vor să se determine în alegerea unei profesii, fiindcă avem localnici, băștinași care au fost și președinți de gospodăriil agricole, agronomi, ingineri, medici, surori medicale, toate specialitățile și oameni care au fost foarte necesari societății la timpul său cu un stagiu foarte mare de lucru și cu o experiență de viață destul de vastă. De aceea eu pun accentul anume pe aceste activități".

Administratorul proiectului, Anatolii Gobjila a declarat că lucrările de reabilitare a clădirii au fost realizate în patru etape, iar în prezent acestea sunt pe ultima sută de metri.

ANATOLII GOBJILA, administatorul proiectului: "Etape au fost patru, începând cu demolarea acoperișului, tencuielii, apoi a doua etapă a fost extinderea în partea din față - 3,5 metri și extinderea în partea din spate - 4,5 metri. Ca să înțelegeți, inițial clădirea avea șapte metri. La momentul de față clădirea are 15 metri, dacă să luăm cu teresa din spate. Suntem la finalizare la momentul dat. Toate etapele au rămas deja în urmă. A rămas de montat caloriferele, cu podul să terminăm lucrările și de vopsit".

Oamenii din localitate spun că ideea de a construi un centru comunitar este binevenită, deoarece persoanele în etate, în special cei singuratici, au nevoie de socializare.

În comuna Budești din municipiul Chișinău sunt aproximativ 700 de pensionari și peste 120 de persoane cu nevoi speciale care ar putea beneficia de serviciile Centrului Comunitar de zi pentru pentru persoane în etate și refugiați din localitate.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).