Marcați
Mai mulți copii refugiați integrați în centre extrașcolare
20.09.2022, 18:19
Centrele extrașcolare din Capitală au devenit puct de legătură între copiii ucraineni refugiați și școlile lor de la baștină. Odată cu începerea războiului în țara vecină, aceste centre și-au modificat programul, dar și profilul de activitate. Pedagogii sunt mulțumiți că-i pot ajuta pe cei mici, iar copiii se declară fericiți că au multe activități interesante.

În Republica Moldova sunt în prezent în jur de 80 de mii de refugiați ucraineni, dintre care jumătate sunt copii. Potrivit ministerului Educației, în actualul an de studii, în școlile din țară au fost înscriși aproximativ 1200 de copii din Ucraina. Pentru a nu pierde școala, mulți dintre elevii refugiați fac lecții online la școlile din țara lor. Pentru că nu toți dețin tehnică de calcul, în ajutor le-au venit centrele extrașcolare din capitală.

CEZARA CORNIENCO, director Centrul Municipal Al Tinerilor Naturaliști: "Pe lista centrului sunt 121 de copii refugiați din Ucraina, o parte din ei sunt cu full time aici deci de la ora 9 diminieața până la ora 16:00-17:00 seara, cu un program special pregătit anume pentru ei. Noi deja cunoaștem toate instrumentele efective de integrare a acestor copii în spațiul etno cultural și comunicațional al Chișinăului. Programul care îl oferim noi este unul extrașcolar, extracurucular, dar pentru copii care nu au altă oportunitate noi am creat condiții pentru a ieși online în școlile sale din Ucraina doar că sunt supraveghiați de profesorii noștri".

Copii refugiați din Ucraina care frecventează Centrul Orășenesc al Tinerilor Naturaliști sunt incluși într-un program special de integrare ”Green Gaite for Ukriane”, lansat de autoritățile municipale. Acesta, se pare, este pe placul copiilor, care se declară încântați de cercurile tematice.

Și părinții sunt la la fel de mulțumiți de activitatea centrului. Ei spun că ce mici sunt mereu implicați în activități de dezvoltare și că vin și acasă cu mici cadouri confecționate chiar de ei.

În cadrul programului, micii refugiați interacționează cu semenii lor locali, care frecventează aceleași centre extrașcolare. Astfel, încadrarea lor socială este mult mai rapidă și ușoară.

CEZARA CORNIENCO, director Centrul Municipal Al Tinerilor Naturaliști: "La moment în centru avem înregistrați 1200 de copii. Suntem Centrul Orășenesc al Tinerilor Naturaliști, unica din republică instituție de învățământ extrașcolar axată direct pe educația ecologică a copiilor. Toate contextele noastre de predare direct sau indicrect. așa sau alt fel, au tangență cu natura, dragostea pentru natură, ocrotirea naturii, modul sănătos de viață, întreținerea animalelor de companie, abordările eco în viața cotidiană. Toată gama de servicii prestate de noi este absolut gratuită, cu suport de la stat".

Proiectul ”Green Gaite for Ukriane” a fost lansat din 1 septembrie, cu sprijinul UNFPA. În Chișinău activează 14 centre extrașcolare, la care sunt înscriși 12 mii de copii.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).