Marcați
Fermierii au ieșit la protest
20.09.2022, 17:54
Agricultorii din 20 de raioane și-au scos tehnica și utilajul agricol în stradă. Producătorii, care sunt membri ai asociației ”Forța Fermierilor”, au organizat un protest economic de avertizare, nemulțumiți de acțiunile întreprinse de Guvern în ramura agricolă. Potrivit organizatorilor, sectorul agrar este profund afectat concomitent de secetă, embargoul rusesc, scumpirile exorbitante la resursele necesare producerii agricole și prețurile derizorii la materia primă.

Fermierii și-au scos tehnica agricolă de pe cîmp și au ieșit cu ea în stradă pentru a atrage atenția guvernanților la problemele din ramura agricolă. La Căușeni s-au adunat zeci de producători agricoli, care nu mai pot face față la povara datoriilor și a greutăților. Oamenii spun că vor să fie auziți de autorități.

Producătorii agricoli s-au adunat regional, în 15 raioane din țară, pentru a-și spună păsul. Aceștia au venit în număr modest, deoarece sunt în plină campanie de recoltare.

ALEXANDRU SLUSARI, președintele Asociației Forța Fermierilor: "Nu de mare dragoste de proteste au ieșit astăzi agricultorii, în toiul recoltării, când trebuie repede de recoltat rămășițele de porumb, de floarea soarelui, struguri. Situația este una catastofală, iar agricultorii au ieșit astăzi la un protest de avertizare, tragem un semnal de alarmă că sectorul este puternic afectat concomitent de secetă, embargoul rusesc, scumpiri exorbitaante la resursele necesare producerii agricole și prețuri derizorii la materia primă".

Participanții la protest insistă ca autoritățile să amâne plățile scadente față de creditori fără calcularea penalităților pentru agricultorii afectați. Totodată, protestatarii cer utilizarea unor instrumente fiscale în vederea sprijinirii producătorilor agricoli afectați, în special acordarea dreptului de utilizare a TVA din cont pentru achitarea impozitelor și contribuțiilor. O altă revendicare ține de adresarea către partenerii externi pentru identificarea resurselor financiare în scopul achitării compensațiilor fermierilor afectați. Potrivit lor, promisiunile făcute de autorități nu s-au regăsit într-un act juridic până în prezent.

ALEXANDRU SLUSARI, președintele Forța Fermierilor: "Cerem cât mai repede să fie aplicate măsuri de salvare a ramurei despre care noi am discutat două luni pe platforma ministerială. Cu părere de rău nu am avut dialog cu doamna prim-ministru și vrem odată și odată, de la vorbe să treacă cei de la guvernare la fapte și să execute revendicările noastre și promisiunile lor. Domnul Bolea a spus că toate revendicările sunt executate, doar că a uitat să ne spună care este acel act juridic, care conține executarea acestor revendicări".

Sergiu Stefanco din satul Ucrainca, raionul Căușeni, deține peste 900 de hectare de porumb și floarea-soarelui. Agricultorul spune că în acest an situația este dramatică în sectorul agricol. Dacă în 2020 producătorii au investit cu prețuri mici la imputuri, în acest an sunt nevoiți să cheltuie triplu, susține fermierul.

SERGIU STEFANCO, agricultor: "Chiar ieri am primit o ofertă la îngrășămintele azotoase, care acum jumătate de an le cumpăram cu 12 mii de lei tona, astăzi este un preț de 35 de mii de lei per tonă. Și eu îi spun reprezentantului companiei că 35 de mii, pentru mine însemnă 3.500 de lei la hectar, asta ar fi o tonă de grâu practic, ce facem mai departe? Să vedeți cum stă producția noastră pe fățari acoperită cu peliculă. Și nu că nu este vânzare, ea este , dar nu acoperă nici sinecostul asta-i bătaie de joc".

Și alți participanți la protest au declarat că investițiile au fost mari, iar prețurile de vânzare producției finite sunt foarte mici. Astfel, producătorii agrocoli nu-și pot acoperi datoriile.

Contactată de redacția nostră pentru a comenta protestul fermierilor, purtătoarea de cuvânt a Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare,Daniela Turculeț, a declarat că ”Din luna iulie și până în prezent, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare s-a implicat plenar pentru a susține fermierii să facă față provocărilor din anul curent, generate de secetă, grindină și războiul din regiune.  Totodată, echipa ministerială poartă săptămânal discuții constructive și deschise cu fiecare subsector, pentru a lua cele mai optime decizii”.

Totodată ministerul menționează că prima măsură pentru agricultorii din Republica Moldova este rambursarea accizei la motorină utilizată în activitățile agricole. Doar pentru primul semestru, suma totală debursată a fost de peste 61 milioane lei, cu sursă de finanțare din bugetul de stat, pentru peste 2000 de beneficiari. În urma unor serii de ședințe cu reprezentanții băncilor comerciale și cu furnizorii de inputuri, s-a convenit asupra identificării pentru fiecare fermier separat a unor soluții de reeșalonare a creditelor și datoriilor. De asemenea, în comun cu membrii Comisiei agricultură și industrie alimentară a Parlamentului, se lucrează la proiectul de lege care va permite achitarea impozitelor și taxelor din contul TVA acumulate de agenții economici. O altă preocupare importantă pentru Minister ține de identificarea piețelor noi pentru comercializarea producției agricole. La începutul lunii octombrie, Vladimir Bolea împreună cu ministrul Nicu Popescu se vor deplasa în Egipt, unde vor discuta despre semnarea unui Acord de Liber Schimb cu Egiptul, a mai menționat purtătoarea de cuvânt a Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, Daniela Turculeț.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).