Federația Rusă își exercită cu exactate obligațiunile contractuale privind livrările de gaze în Republica Moldova. Declarația a fost făcută de liderul de la Kremlin, Vladimir Putin în cadrul unui eveniment cu participarea ambasadorului țării noastre la Moscova, Lilian Darii.
Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin a primit scrisorile de acreditare din partea mai multor ambasadori, inclusiv al Republicii Moldova la Moscova, Lilian Darii. În acest context, liderul de la Kremlin a subliniat că Federația Rusă își respectă toate angajamentele, inclusiv cele energetice, față de țara noastră.
VLADIMIR PUTIN, președintele Federației Ruse: "Rusia a fost și rămâne un garant al reglementării conflictului transnistrean. Apropos și la subiectul securității energetice al Republicii Moldova, noi acționăm în strictă conformitate cu înețelegerile, care s-au bazat pe propunerile venite din partea moldovenească".
Prelungirea acordului de furnizare a gazelor naturale de la concernul Gazprom către Moldovagaz, pentru o perioadă de cinci ani, a fost semnată anul trecut de vicepremierul, Andrei Spînu. Atunci, pările au ajuns la un acord principial privind formula de preț. Astfel, pentru perioada tomnă - iarnă prețul de achiziție al hidrocarburei se formează în proporție de 70 de procente în funcție de costul produselor petroliere și în proporție de 30% pe baza cotațiilor bursiere. În perioada de primăvară – vară coeficientul se inversează.
ANDREI SPÎNU, viceprim-ministru: "Noi am reiterat poziția noastră că dorim ca acest contract să rămână în vigoare și să fie livrate gaze la formula conform contractului. De la 1 octombrie formula se schimbă și este mult mai avantajoasă pentru țara noastră. Eu contez că nu aceasta va fi motivul și Gazprom va livra în continuare indiferent de care este formula".
Un alt angajament stipulate în documentul semnat a fost cel de achitare în termen a livrărilor de gaze către Gazprom.
ANDREI SPÎNU, viceprim-ministru: "Atunci când ne asumăm anumite angajamente, noi încercăm să le îndeplinim cu bună credință. Ceea ce am și făcut. Dacă ne referim de la 1 noiembrie până acuma, tot gazul cumpărat de Republica Moldova a fost achitat. Procesul de audit a început, practic facem ceea ce am spus".
Tot atunci, părțile au convenit asupra auditării până la 1 aprilie curent a datoriei istorice formate în cadrul companiei Moldovagaz. Din cauza războiului din Ucraina, licitația pentru selectarea companiei auditare a eșuat, iar în prezent de acest lucru se ocupă două companii străine, contractate după negocieri directe. Potrivit vicepremierului Andrei Spînu acest audit va fi finalizat în luna martie 2023.
NTV Moldova