Tariful la gazele naturale pentru consumatorii finali ar trebui să fie mai mic, pentru a menține puterea de cumpărare a acestora. Aceasta este poziția vicepremierului, Andrei Spînu, care a comentat cererea companiei Moldovagaz de majorare a tarifului începând din 1 octombrie curent.
Vicepremierul Andrei Spînu, a declarat în cadrul unei emisiuni televizate că, înțelege componentele incluse în tarif, inclusiv devierile negative, însă crede că acestea pot fi recuperate mai târziu, pentru a menține în prezent un tarif mai mic pentru consumatorii finali.
ANDREI SPÎNU, viceprim-ministru: "ANRE trebuie să se expună pe metodologia de calcul. În același timp, metodologia de calcul este o medie anuală, știm cu toții și s-a spus de multe ori. Eu încurajez ANRE-ul să facă aceste calcule, să vadă care sunt devierile negative care se vor include în această perioadă. Însă opinia mea personală, este ca în această perioadă să avem un tarif cât mai mic, ca inclusiv cu compensațiile de la Guvern să mișcorăm cât mai mult posibil povara pentru oameni".
În același timp, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a reiterat că Guvernul încă nu cunoaște dacă după data de 1 octombrie acest tarif va fi valabil, deoarece nu există nicio garanție că vom primi gazele de la Gazprom.
ANDREI SPÎNU, viceprim-ministru: "Eu deja sunt obișnuit ca Gazprom-ul să ofere răspunsuri în ultima zi, sau în ultimele ore când expiră un contract. MUSCA Nu cred că vom fi deconectați pînă pe 30, dar pe 29 – 30 vom avea mai multă claritate".
O zi mai devreme, președintele consiliului de administrație al Moldovagaz, Vadim Ceban, a anunțat că instituția pe care o conduce a depus la ANRE o solicitare de revizuire a tarifului pentru consumatorii finali. Compania cere din 1 octombre un tarif de peste 27 de lei fără TVA inclus pentru un metru cub de gaze. ”Întreprinderea Moldovagaz a trimis Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică o solicitare de creștere a tarifului mediu pentru gazele naturale cu 31,5%, până la 26 675 lei pentru o mie de metri cubi. Principalul factor care a dus la necesitatea acestei măsuri a fost creșterea semnificativă și continuă a prețurilor de achiziție. Solicitarea este în strictă conformitate cu legea, iar o decizie pozitivă din partea autorității de reglementare va permite companiei să acopere integral costul achizițiilor de gaze și să se asigure că obligațiile contractuale față de furnizor sunt îndeplinite”, a mai menționat Vadim Ceban.
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a anunțat că va examina solicitarea companiei Moldovagaz după ce va analiza argumentele prezentate. În prezent, tariful pentru un metru cub de gaz este de aproximativ 23 de lei, cu TVA inclus.
NTV Moldova