Marcați
Demers repetat privind alimentația în grădinițe
19.09.2022, 16:06
Fondurile financiare pentru alimentația copiilor în grădiniță ar putea fi majorate din 1 ianuarie 2023. Acest lucru este menționat într-un răspuns pe care l-au primit autoritățile municipale la solicitarea transmisă anterior Guvernului prin care au cerut o creștere a bugetelor instituțiilor preșcolare pentru procurarea produselor alimentare.

ANDREI PAVALOI, șeful interimar al Direcției Generale Educație, Tineret și Sport a Capitalei: "Am primit vineri răspunsul din partea ministerului la solicitarea care a fost semnată de către doamna viceprimar. Am fost anunțați că vor lua în calcul majorarea prețului pentru alimentație în instituțiile de educație timpurie începând cu ianuarie 2023 ori începând cu noul an financiar, atunci când va fi stabilit bugetul la nivel național".

În acest context, primarul general al Capitalei, Ion Ceban a declarat că o dată cu scumpirea produselor alimentare, alocațiile destinate alimentației copiilor nu sunt suficiente pentru a respecta un meniu echilibrat, iar majorarea sumei trebuie să fie urgentată.

ION CEBAN, primarul general al Capitalei: "Știm toate aceste diferențe care sunt la ziua de astăzi și ca să nu sufere copiii în continuare, nu trebuie să le amintim noi, în mod normal ar fi bine ei singuri să își dea seama că prețurile au crescut substanțial, ori ceea ce avem azi ca și alocație cu destinație specială nu sunt nici pe de parte cu acoperire. Ori trebuie să dăm copiilor mai puțină mâncare, ori să excludem ceva, ori nu dă Doamne, să dăm de o calitate mai proastă. Deci, faceți demersul, vă rog frumos, la fel, până miercuri cu ajustarea rației alimentare".

Purtătoarea de cuvânt a Executivului, Anastasia Taburceanu a declarat că va oferi un comentariu la subiect doar atunci când se va face un nou demers din partea autorităților municipale.

ANASTASIA TABURCEANU, purtătoarea de cuvânt a Guvernului: "Când domnul Pavaloi va face acest demers, când acest document va intra în sistemul informațional a Cancelariei de Stat, colegii vor analiza și vor veni cu un răspuns. Să comentez, pur și simplu, intenția domnului Ceban nu vreau".

La sfârșitul lunii august al anului curent, autoritățile municipale au depus un demers către Guvern și ministerele de resort, privind majorarea sumei pentru alimentația copiilor în grădinițe de la 34 de lei și 50 de bani până la minimum 50 de lei. Solicitarea a fost făcută în contextul creșterii prețurilor. Potrivit Biroului Național de Statistică, de la începutul anului prețurile la produsele alimentare au crescut cu aproximativ 30 de procente, față de anul 2021.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).