Marcați
Achizițiile de gaze rămân incerte
19.09.2022, 11:20
Livările gazelor naturale în Moldova după 1 octombrie rămân incerte. Președintele Președintele Consiliului de Administrație al ”Moldovagaz”, Vadim Ceban a participat în perioada 13-16 septembrie la Forumul Internațional al Gazelor, care s-a desfășurat la Sankt Petersburg, unde a discutat despre asigurarea Republicii Moldova cu hidrocarbură în lunile reci ale anului.

Oficialul Moldovagaza a scris pe canalul său de telegram că a mers la Sankt Petersburg în calitate de șef al delegației companiei ”Moldovagaz”, unde s-a întâlnit cu reprezentanții conducerii ”Gazpromului”. ”Am discutat despre problemele aprovizionării cu gaze naturale a Republicii Moldova, precum și aspecte ale activității corporative a companiei ”Moldovagaz”, a precizat Vadim Ceban.

În același timp, Vadim Ceban nu a menționat dacă a primit asigurări din partea repezentanților concerului rus privind achizițiile de gaze pentru lunile de toamnă - iarnă. În același timp, președintele Consiliului de Administrație al ”Moldovagaz” a subliniat angajamentul companiei pentru îndeplinirea strictă a obligațiilor contractuale, precum și necesitatea semnării unui acord privind stingerea datoriei istorice a companiei ”Moldovagaz” către ”Gazprom”.

Anterior, atât oficialii Guvernului de la Chișinău, cât și Președintele Maia Sandu, au declarat în repetate rânduri că există riscul ca după 1 octombrie țara să rămână fără gaze de la furnizorul rus Gazprom. Drept motiv ar putea servi faptul că autoritățile de la Chișinău nu au reușit să asigure auditul datoriei istorice față de Gazprom, care urma să fie finalizat pînă la 1 aprilie curent. În același timp, oficialii țării noastre cred că drept motiv ar putea servi schimbarea formulei de calcul a prețului de achiziție a hidrocarburei, care se schimbă din 1 octombrie și care presupune că Republica Moldova va procura gaze mai ieftine.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).