Marcați
Suport pentru afaceri în Moldova
16.09.2022, 17:53
Migranții care au revenit acasă și și-au deschis o afacere, o pot extinde cu ajutorul statului. Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului vine cu un program numit Pare 1+2, care oferă posibilități investiționale antreprenorilor, care și-au investit banii câștigați peste hotare în economia țării.

Potrivit ministrului Economiei, Sergiu Gaibu, noul program este o continuare a proiectului Pare 1+1, unde fiecare leu câștigat peste hotare și investit în economia țării noastre, este suplinit cu un leu din partea statului. Beneficari ai acestui proiect au fost aproximativ două mii de moldoveni. Noua program își propune să-i ajute pe acești antreprenori cu granturi de până la 500 de mii de lei, pentru extinderea afacerilor lor.

SERGIU GAIBU, ministrul Economiei: "Considerăm important, ca acei cetățeni care au muncit, au venit aici, au depus efort, au creat un business și care are rezultate să-l susținem în continuare, noi ca stat și tocmai de aceea venim cu componenta doi pentru cei care au realizat prima parte, să obțină un grant dublu, este vorba de 500 de mii de lei, comparativ cu prima tranșă de 250 de mii de lei, având o contribuție exact ca în prima tranșă, doar 250 de mii, adică pentru un leu pe care îl investește antreprenorul, va obține doi lei din partea Guvernului".

Vicedirectorul Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, Marin Ghencu, a menționat că programul este planificat pentru trei ani.

MARIN GHENCIU, vicedirectorul Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului: "Grupul țintă sunt lucrătorii migranți, cetățeni ai Republicii Moldova ori rudele de gradul I. Programul este pe o perioadă de trei ani, începând cu 2022 până în 2025. Alocările de la bugetul național sunt de 30 de milioane de lei anual, cu un buget total de 90 de milioane, dar există posibilitatea de suplinire a acestor bugete în cazul în care programul este unul de succes cu surse din mijloace alocate de către partenerii de dezvoltare. Criteriile de eligibilitate au rămas la fel, dar s-a mai adăugat termenul de aflare peste hotare de minim 12 luni și deține documente justificative privind proveniența remitențelor".

Termenul de implementare al Programului este de 36 de luni, cu posibilitatea de a fi prelungit pe baza mijloacelor financiare suplimentare disponibile.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).