Marcați
Sondaj: Componența parlamentului, neschimbată
16.09.2022, 17:46
Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare anticipate, componența Legislativului ar rămâne neschimbată. Trei formațiuni – Blocul comuniștilor și socialiștilor, Partidul Acțiune și Solidaritate și Partidul Politic Șor ar trece pragul electoral, fiind modificat doar numărul mandatelor. Datele sunt parte a sondajului ”Situația socio-politică din Republica Moldova”, prezentat de compania Date Inteligente.

Potrivit sondajului de opinie, pentru Blocul Comuniștilor și Socialiștilor ar vota 20,8 la sută dintre respondenți. Peste 19 procente dintre participanții la măsurarea sociologică ar opta pentru Partidul Acțiune și Solidaritate, iar simpatizanți ai Partidului Șor s-au declarat 16,7 dintre cei chestionați. Partidele conduse de Dinu Plîngău și Ion Chicu, noua formațiune anunțată de primarul capitalei Ion Ceban, dar și formațiunea condusă anterior de Renato Usatîi n-ar trece pragul electoral. În același timp, peste 25 la sută dintre cei intervievați nu au putut răspunde pentru cine și-ar da votul.

Astfel, în eventualitatea unui scrutin anticipat, Blocul Comuniștilor și Socialiștilor ar obține 37 de mandate cu cinci mai multe decât în prezent. Partidul Acțiune și Solidaritate ar avea 34 de mandate, față de 63 în prezent, iar Partidul politic Șor ar intra în Parlament cu 30 de mandate, față de șase deținute în actuala legislatură.

În același timp, Președintele Maia Sandu rămâne politicianul care se bucură de cea mai mare popularitate. Peste 16 procente dintre persoanele chestionate au declarat că au încredere în șefa statului, urmată de fostul președinte, Igor Dodon, care se bucură de simpatia a peste 13 la sută dintre participanții la sondaj. Pe locul trei este Ilan Șor în care au încredere 12,5 la sută dintre respondeți, urmat de primarul Capitalei, Ion Ceban care a fost menționat de 5,6 procente dintre cei care au fost incluși în sondaj. Alți politicieni au obținut mai puțin de două procente din simpatii.

Sondajul a fost efectuat în perioada 3-12 septembrie pe un eșantion de 1012 de respondenți din 378 de localități din țară. Marja de eroare a sondajului este de +/- 3% respondenți. Metoda de culegere a datelor este 100% CATI. Măsurarea sociologică a fost efectuată din sursele proprii ale companiei Date inteligente.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).