Protest, dar nu deplin. Asociațiile de fermieri care au anunțat acum câteva zile că vor organiza pe data de 20 septembrie un protest, din cauza că nu sunt auziți de autorități, și-au împărțit opiniile. Unii au anunțat că renunță la acțiunea stradală pentru că le-au fost îndeplinite unele revendicări, alții nu intenționează să cedeze.
La trei zile distanță după ce trei organizații ale fermierilor au anunțat un protest pentru 20 septebrie, unii lideri ai agrarienilor s-au răzgândit. "Urmare a acțiunilor întrerinse de către Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, ca răspuns la revendecările agricultorilor, și trecute în revistă de către ministrul Agriculturii și Industriei alimentare, Vladimir Bolea în cadrul brifingului din 13 septembrie 2022, consultărilor pe care le-am avut cu membrii Federației Naționale a Fermierilor din Moldova în ultimile două zile conducerea FNFM a hotărît să se abțină de la organizarea protestului anunțat pentru data de 20 septembrie 2022", se spune într-un comunicat oficial al Federației.
Și Asociația ”Moldova Fruct” a anunțat că renunță la proteste. Președintele organizației, Vitalie Gorincioi a declarat că mai există loc de dialog între producători și autorități.
VITALIE GORINCIOI, președintele Asociației ”Moldova Fruct”: "Noi nu o sa ieșim acuma la protest pentru că avem de recoltat, suntem în campania foarte importantă de recoltare. Deci noi întotdeauna nu suntem pe deplin satisfacuți, dar întotdeauna este loc de dialog, de aceea noi insistăm întotdeauna să ne apărăm drepturile și deobicei știm cum se face lucrul acesta, iată noi am făcut încă o adresare acum. De aceea noi am declarat că noi nu o să ieșim acum și asta nu înseamnă că noi nu avem niște cerințe legitime și noi avem așa niște cerințe un pic mai generale cum ar fi reforma fiscală, cum ar fi unele facilități la impozite. Suntem foarte interesași să discutăm despre creditele care se măresc procentele, dobânda mai că nu în fioecare lună, BNM se luptă cu inflația dar noi înțelegem că agricultura nu primim roadă în fiecare luna sau in fiecare trimestru dar odată în an de acea cu credite cu 18% cred că numeni nu o sa supravietuiască".
În același timp, Asociația ”Forța Fermierilor” nu cedează. Liderii structurii spun că în cazul în care autoritățile nu vor demostra prin acte juridice că revendicările producătorilor agricoli au fost respectate.
ALEXANDRU SLUSARI, director executiv, asociația ”Forța Fermierilor”: "Dacă pînă marți nu se întâmplă nimic din ceea ce am invocat, să apară un act juridic așa cum spune domnul Bolea că totul s-a rezolvat, dar nu arată documentul juridic unde sunt acele rezolvări puse pe hârtie ca un document de ordin juridic, sau să fie întâlnirea cu doamna Prim-ministru să înțelegem noi de ce așa greu se rezolvă problemele noastre, dacă acest lucru nu se întâmplă, noi ieșim la protest de avertizare".
Cele trei organizații au cerut autorităților facilități fiscale, amânarea plății datoriilor la credite și față de bănci și comercianții de imputuri. Reprezentații fermierilor au menționat că din cauza scumpirilor în lanț și a secetei, ramura este în prag de faliment. În replica, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a declarant că autoritățile întreprind măsuri pentru a le ușura munca producătorilor agricoli. În același timp, Bolea a îndemnat liderii agricoli să nu facă jocuri politice.
VLADIMIR BOLEA, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare: "Atunci când țara intră în impas și impact toți se unesc pentru a găsi soluții , toți se axează pe rezolvarea problemelor, toți se axeazp pe un scop comun în prosperitatea poporului Republicii Moldova și a acestei țări, dar nu crează condiții de dezbinare, nu crează condiții de promovare a intereselor politice a cui nu ar fi".
Comisia pentru Situații Excepționale a decis, joi, că producătorii agricoli, care sunt întregistrați ca persoane juridice sau persoane fizice în calitate de întreprinzători, vor achita impozitele până la 25 noiembrie, sau cu două luni mai târziu decât termenul stabilit prin lege.
NTV Moldova