Marcați
Măsuri privind asigurarea securității energetice
16.09.2022, 11:38
Compania ”Moldovagaz” va livra și va vinde întreprinderii ”Energocom” cinci milioane de metri cubi de gaze naturale, iar Termoelectrica va achiziționa 190 de mii de tone de păcură pentru sezonul rece al anului. Decizia a fost aprobată de Comisia pentru Situații Excepționale.

Potrivit decizie CSE, gazele naturale vor fi achiziționate de Energocom la preț de 1 882 de dolari pentru o mie de metri cubi. Rezerva de hidrocarbură va fi păstrată de Moldovatransgaz. De asemenea, în contextul volatilității înalte a piețelor gazelor naturale regionale, compania „Energocom” va putea vinde și achiziționa gazele naturale prin negocieri directe sau prin bursele de mărfuri pe piețele țărilor părți ale Comunității Energetice, la cele mai convenabile prețuri. Pentru majorarea capitalului social al „Energocom”, din bugetul de stat vor fi alocate 200 milioane de lei.

În contextul securității energetice, Comisia pentru Situații Excepționale a mai decis că, întreprindere „Termoelectrica” va achiziționa până la 190 de mii de tone de păcură, prin negocieri directe. Achiziția efectuată de Termoelectrica va fi scutită de plata taxei pe valoarea adăugată, a accizei și a taxei vamale, pe o perioadă ce nu va depăși 31 mai 2023. Transportul cantității de păcură procurate va fi asigurat, în regim prioritar, de „Calea Ferată din Moldova”, în limita efectivului disponibil de cisterne și locomotive.

O altă decizie a Comisiei pentru Situații Excepționale, vizează asigurarea comercializării volumului de masă lemnoasă de foc de către Agenția ”Moldsilva”, recoltat sau din stoc, exclusiv consumatorilor casnici, entităților de interes public, precum și prestatorilor de servicii sociale acreditați, care la rândul lor, vor anunța Ministerul Muncii și Protecției Sociale cu privire la volumele achiziționate în termen de trei zile de la achiziție.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).