Parlamentul Republicii Moldova începe sesiunea de toamnă. Deputații s-au convocat în prima ședință plenară ordinară, care a început cu alocațiunile liderilor politici. Majoritatea parlamentară a anunțat o agendă ambițioasă pentru actuala sesiune, în timp ce opoziția declară că Republica Moldova nu are un program clar de depășire a crizelor.
La prima ședință din sesiune de toamnă au participat 81 de deputați. În alocațiunea sa la început de sesiune, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a avertizat că următoarea perioadă va fi una complicată pentru Legislativ, dar și pentru întreaga țară.
IGOR GROSU, președintele Parlamentului: "Datoria noastră în acest an este să avem grijă de cetățenii noștri să treacă cât mai ușor prin aceste timpuri grele pentru Republica Moldova, cât și pentru întreaga Europa".
Totodată, Președintele Parlamentului declară că agenda legislativă va fi vastă. Deputații din majoritatea parlamentară își propun asigurarea legislației necesare pentru atragerea investițiilor în economie, promovarea reformei sistemului național de sănătate și stimularea majorării salariilor primite legal. Nu în ultimul rând, deputații promit să provomeze legi pentru consolidarea securității energetice, îmbunătățirea Codului Electoral și altele.
IGOR GROSU, președintele Parlamentului: "Vom continua să fim altăruri de agricultori, prin ajutoarele oferite prin susținerea agricultorilor mici și mijlocii, prin dezvoltarea pieței de desfacere și provarea produselor moldovenești".
De altă parte, liderul opoziției parlamentare, vicepreședintele Partidului Socialiștilor, Vlad Batrîncea, constată că actuala guvernare nu are un plan clar de depășire a crizelor în care s-a pomenit țara nostră.
VLAD BATRÎNCEA, vicepreședintele Parlamentului: "Era momentul pentru a consolida efortul întregii societăți, pentru a asigura în Republica Moldova condiții decente, să construim o insulă a stabilității. Să avem o neutralitate și diplomație activă, să precăutăm noi soluții".
De asemenea, reprezentantul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor a amintit că în sesiune anterioară, majoritatea parlamentară a adoptat mai multe legi, pe margine cărora țara a primit multiple observații din partea structurilor europene. Printre acestea se numără modificările la Codul Audiovizualului, dar și reforma justiției.
VLAD BATRÎNCEA, vicepreședintele Parlamentului: "Avem o justiție care nu a adus finalitatea la niciun dosar de rezonanță și care nu a fost capabilă să identifice adevărații hoți, corupți și să aducă acasă banii furați. Niciun milion de lei nu a fost adus acasă într-un an de zile acasă, în Republica Moldova. În schimbul acestor rezultate, care ar fi apreciate la justa valoare, am asistat la o justiție selectivă, la procurorii selectivi, care au servit diferite guvernări și astăzi deservesc guvernarea PAS".
IGOR GROSU, președintele Parlamentului: "Prioritatea nr.1 pentru noi rămâne reforma justiției. Cine speră că vom uita de corupți, pentru că țara se confruntă cu crize, se înșeală. Corupția a adus țara noastră în sărăcie, cei vinoveți trebuie pedepsiți, iar oamenii trebuie să vadă dreptate".
Vicepreședintele Parlamentului, Vlad Batrîncea, a mai amintit că în sesiunea parlamentară de primăvară, deputații fracțiunii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au venit cu multiple proiecte, care au fost respinse de majoritatea parlamentară. În context, deputatul a insistat că actuala guvernare înăbușă opoziția pentru a nu mai avea oponenți.
VLAD BATRÎNCEA, vicepreședintele Parlamentului: "Opriți acest atac josnic și încercarea de a bloca activitate partidelor politice. Astăzi suntem guvernarea, dar după cum știți de la guvernare pînă la opoziție este un singur pas. Trebuie să avem reguli de joc și linii roșii. Trebuie să ne respectăm reciproc. Or, situația va degrada și mai departe și consecințele vor fi foarte dure".
IGOR GROSU, președintele Parlamentului: "Aici vin cu un îndemn către Dvs să lăsăm la o parte culorile , preferințele politice,pentru că în joc este soarta țării. Alegerea este foarte simplă: fie ne ciondănim între noi și pierdem șansa unui viitor pentru Republica Moldova, fie ne unim eforturile, lăsăm la o parte conflictele mărunte și ajutăm moldovenii".
Fracțiunea partidului politic Șor nu a participat la prima ședință a forului legislativ. Sesiunea de primăvară - vară a Parlamentului s-a încheiat la finele lunii iulie. În luna august, deputații s-au întrunit într-o sesiune extraordinară, pentru adoptarea modificărilor la legislația bugetară.
NTV Moldova