Marcați
800 de mii de euro pentru audit
15.09.2022, 14:32
Auditul datoriei istorice a malului drept al Nistrului pentru consumul de gaze, va costa bugetul statului 800 de mii de euro. Aceste sunt datele unui proiect de hotărâre publicat de Agenția Proprietății Publice. Banii vor fi alocați din fondul de rezervă al Guvernului.

Potrivit proiectului de hotărâre, auditul urmează să stabilească cu exactitate costurile datoriei companiei ”Moldovagaz” față de concernul rus Gazprom și compania ”Factoring Finance” pentru livrările de gaze naturale pe malul drept al Nistrului în perioada 27 august 1991 – 31 octombrie 2021. Astfel, auditorii urmează să verifice repartizarea de către Moldovagaz a plăților pentru consumul de gaze între consumatorii de pe malul drept și cel stâng al Nistrului.

Totodată, în cadrul auditului se va verifica cum au fost evaluate activele transmise anterior gigantului rus în contul datoriei pentru gazele furnizate pe malul drept al Nistrului. De asemenea, auditorii vor stabili dacă plățile anterioare au fost alocate corect pentru stingerea datoriilor acumulate la furnizarea gazelor pe malul drept.

Amintim că, auditul va fi efectuat de companiile străine „Wikborg Rein Advokatfirma” împreună cu „Forensic Risk Alliance & Co.”, care au fost selectate în rezultatul procedurii de negociere, fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare la licitație. Efectuarea auditului datoriei istorice pentru achizițiile de gaze face parte din contractul pentru livrarea hidrocarburei semnat, anul trecut între Moldova și Gazprom. Concernul rus cere autorităților de la Chișinău să recunoască o datorie de 700 de milioane de dolari, acumulată din 1991 până în 2021.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).