Marcați
Premierul, indignat de prețuri mari
14.09.2022, 16:42
Premierul Natalia Gavrilița cere o implicare mai mare a structurilor de stat în monitorizarea prețurilor de pe piață. Șefa Guvernului declară că are semnale din teritoriu că unele produse alimentare, inclusiv social importante, se vînd la prețuri mai mari decît cele promise de producători. Ea a cerut o reuniune de urgență pentru a pune la punct un mecansim de soluționare a acestor probleme.

NATALIA GAVRILIȚA, prim-ministrul Republicii Moldova: "Aud că o companie face o conferință de presă, spune că nu va crește prețurile în următorul an, dar din regiuni îmi vin semnale că produsul, de exemplu, uleiul se vinde la alt preț decât a declarat producătorul. Și aici trebuie să vedem unde se rupe lanțul și unde există probleme pentru consumator".

Premierul Natalia Gavrilița a amintit pe lângă Guvern există un comitet care are funcții de monitorizare a calitatea vieții cetățenilor și care în prezent nu este funcțional. Șefa Executivului a cerut reanimarea activității lui.

NATALIA GAVRILIȚA, prim-ministrul Republicii Moldova: "Să introducem un mecanism , unde să vedem ce se întâmplă în practică. Pe de o parte avem datele de la Biroul Național de Statistică. Pe de altă parte tot sunt anumite semnale sau articole, care ne spun că implementarea unor politici ale Guvernului ar putea să fie deficientă în anumite regiuni".

Premierul a solicitat și implicarea oficiilor teritoriale ale Cancelariei de Stat în monitorizarea prețurilor de pe piață, pentru a avea un tablou clar cum funcționează politicile guvernamentale în teritoriu.

NATALIA GAVRILIȚA, prim-ministrul Republicii Moldova: "În fiecare raion, la magazin, la piață care sunt prețurile și dacă vedem că sunt anumite devieri de exemplu, de la politica noastră de plafonare a adaosului comercial a produsele social importante. De ce se întâmplă asta? Cine trebuie să meargă să verifice? Care sunt deciziile pe care trebuie să le luăm ca în fiecare localitate să ne asigurăm că politicile Guvernului funcționează în practică".

Reprezentanții Comitetului, din care vor face parte și membrii Consiliului pentru protecția consumatorilor, urmează să se întrunescă săptămâna viitoare pentru a găsi soluții. Potrivit Biroului Național de Statistică, de la începutul anului curent, prețurile medii de consum au crescut cu aproape 23 de procente.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).