Marcați
Rata de bază rămâne neschimbată
14.09.2022, 11:43
Banca Națională a Moldovei a menținut rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt la nivelul de 21,5% pe an. De asemenea, ratele dobânzilor la împrumuturile și depozitele overnight au rămas la același nivel de 23,5% și, respectiv, 19,5% pe an. Decizia a fost luată de Comitetul executiv al BNM în contextul prelungirii măsurilor restrictive de politică monetară, ale căror efecte vor persista pentru o perioadă mai îndelungată.

Guvernatorul Băncii Naționale, Octavian Armașu, a declarat că decizia de menținere a rate de bază are drept scop limitarea în continuare a creșterii prețurilor de consum, atenuarea efectelor secundare ale șocurilor de ofertă și încurajarea intermedierii financiare în monedă națională și în economii în loc de consum.

OCTAVIAN ARMAȘU, guvenatorul BNM: "Accelerarea prețurilor pe piața internă a fost determinată de creșterea contațiilor internaționale și regionale la produsele alimentare și energetice. Ajustarea tarifelor la gazul în rețea, energia termică și cea electrică și creșterea prețurilor la carburanți, dar și dinamica ascendentă a salariilor au majorat costurile pentru agenții economici, care s-au reflectat treptat în prețuri".

Guvernatorul Băncii Naționale a mai adăugat că războiul din Ucraina a creat presiuni suplimentare asupra prețurilor la produsele alimentare, combustibili și a unor componente a inflației de bază.

OCTAVIAN ARMAȘU, guvenatorul BNM: "Ratele de dobândă la creditele și depozite noi în moneda națională au continuat să crească și în luna august, acestea fiind în urma măsurilor restrictive cumulate în politica monetară, evoluția respectivă fiind robustă chiar și după excluderea efectului reponderării".

În opinia șefului Băncii Centrale, conflictul energetic internațional ne va da în continuare bătăi de cap. Octavian Armașu susține că BNM va continua să monitorizeze procesul inflaționist, evaluând riscurile și incertitudinele asociate. Amintim că de la începutul anulu curent, rata de bază de refinanțare a fost majorată în mai multe etape cu 15 puncte procentuale. La fel au fost majorate și ratele dobînzilor la creditele și depozitele overnight, care au dus la scumpirea considerabilă a împrumuturilor făcute de populație.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).