Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare este axat pe indentificarea soluțiilor pentru problemele cu care se ciocnesc în prezent antreprenorii din ramura agricolă. Declarația a fost făcută de ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, după anunțul despre eventuale proteste, care a fost făcut de organizațiilor de fermieri.
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea crede că protestele anunțate de fermieri sunt au în spate interese politice, fără a menționat care ar fi partidul ce le-ar cere producătorilor să iasă în stradă.
VLADIMIR BOLEA, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare: "Atunci când țara intră în impas și impact toți se unesc pentru a găsi soluții , toți se axează pe rezolvarea problemelor, toți se axeazp pe un scop comun în prosperitatea poporului Republicii Moldova și a acestei țări, dar nu crează condiții de dezbinare, nu crează condiții de promovare a intereselor politice a cui nu ar fi".
În același timp, Vladimir Bolea insistă că autoritățile depun toate eforturile pentru a soluționa problemele din ramura agricolă. Astfel, pentru o perioadă de jumătate de an a fost redusă rata flotantă în lei la creditele contractate prin intermediul programului IFAD, Livada Moldovei și altele. Noua rată a dobânzii se aplică din 25 august.
VLADIMIR BOLEA, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare: "Consiliul de supraveghere, oficiul de gestionare a programului de asistență externă a luat decizia de a deminua pentru o perioadă de șase luni cu 8,5 pp a ratelor de recreditare anuale, fotante în lei moldovenești. Ministerul Agriculturii va schimba și programul de subvenționare prin regulamentul nou care va fi aplicat, cu dublarea cel puțin a sumei care este subvenționată potrivit hotărârii de Guvern".
De asemenea, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea a menționat că la următoara ședință a Comisiei pentru Situații Excepționale va fi aprobată și o derogare de la Codul Fiscal, care va extinde termenul de achitate a impozitelor până la 25 noiembrie pentru agricultorii ce au suferit în urma secetei din acest an.
VLADIMIR BOLEA, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare: "Impozitul pentru bunuri imobiliare se achită de către subiectul impunerii la bugetele locale, conform amplasării obiectivelor, nu mai târziu de data de 25 noiembrie anul curent. Derogările prevăzute se fac doar pentru bunurile imobiliare care fac obiectul investiției în sectorul agroalimentar în baza actelor de constatare a secetei eliberate de către comisiile locale în modul stabilit de lege".
O altă măsură de susținere a ramurii agricole ține de rambursarea accizei la importul de păcură în conturile procesatorilor de fructe și legume, dar și a producătorilor de zahăr din țara noastră. Acest lucru se va întâmpla după adoptarea regulamentului de rambursare a accizei. Cât ține de producătorii de mere, Vladimir Bolea a declarat că autoritățile caută noi piețe de desfacere, după ce produsele moldovenești nu mai sunt acceptate în Federația Rusă.
VLADIMIR BOLEA, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare: "Pe data de 11 octombrie, eu împreună cu ministrul de Externe mergem în Egipt pentru o rundă de discuții, ca să facem tot posibilul pentru ca pînă la sfîrșitul anului să avem semnat acordul de liber schimb cu această țară, care ar avea un potențial foarte mare pentru achiziția de fructe din Republica Moldova. Și o altă noutate ar fi că avem susținerea plenară a Guvernuli Românei pentru a promova fructele pe piața din România".
Anterior, organizațiile de fermieri au cerut autorităților să declare situație de urgență în agricultură, deoarece ramura este în prag de faliment din cauza secetei și a războiului din Ucraina. De asemenea, producătorii agricoli au cerut reeșalonare datoriilor la creditele bancare și cele acumulate față de comercianții de imputuri. O altă cerință a fermierilor a fost acordarea mai multor facilități fiscale pentru toți producătorii. Cele trei cerințe au fost înaintate Guvernului, ministerului Agriculturii și ministerului Finanțelor.
NTV Moldova