Marcați
Grant pentru eficiența energetică
13.09.2022, 17:20
Până în anul 2050, toate clădirile publice din țară vor fi eficientizare energetic. Cel puțin asta își propun autoritățile de la Chișinău, care vor începe procesul de izolare a edificiilor publice cu nouă instituții medicale. În acest sens, ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a semnat cu Banca Europeană de Investiții un acord de grant în valoare de 15 milioane de euro.

Lucrările de eficientizare energetică a celor nouă intituții medicale din țară vor demara la începutul anului 2023. Potrivit autorităților, clădirile selectate vor beneficia de îmbunătățirea izolației termice, de sisteme de iluminat moderne și de sisteme de încălzire și răcire eficient, cu un consum mai mic. Costul lucrărilor este de 75 de milioane de euro. Totodată, din partea statului vor fi acordate 19 milioane de euro, astfel, bugetul proiectului va ajunge la 94 de milioane de euro.

ANDREI SPÎNU, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale: "Fiecare proiect și resursă financiară utilizată eficient în acest moment, ne va întări reziliența și perspectivele de dezvoltare în viitor. Școlile, grădinițele, spitalele din localitățile țării sunt instituțiile țintă pentru proiectele de eficiență energetică. Pe baza grantului oferit de Uniunea Europeană prin Banca Europeană de Investiții ne vom permite anual să reducem consumul de energie, economisind din primele calcule până la cinci milioane de euro anual".

Proiectul de eficiență energetică va începe cu un audit la Institutul de Medicină Urgentă, Institutul de Cardiologie, Institutul Oncologic, Institutul Mamei și Copilului, Spitalul Clinic Republican, Institutul de Neurologie și Neurochirurgie, Centrul Republican de Diagnosticare Medicală, Spitalul Clinic Bălți și Spitalul Clinic de Psihiatrie Codru. Ulterior, programul va fi extins și asupra altor instituții de stat, în speciala celor cu menire socială. Vicepremierul Andrei Spînu, se declară sigur că în următorii 28 de ani toate clădirile publice vor putea face economii la consumul de energie termică și electrică.

ANDREI SPÎNU, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale: "Aplicarea de bune practici și standarte înalte, presupun ca în anii care vin să aspirăm și la tranziția energetică sustenabilă, iar în anul 2050 să atingem obiectivul neutralității climatice. Acest obiectiv este realizabil dacă acționăm mai rapid".

La rândul său, șeful Oficiului Băncii Europene de Investiții în Moldova, Alberto Carlei, a menționat că proiectul ce vizează îmbunătățirea eficienței energetice în sectorul public este unul foarte important pentru Republica Moldova. În acest sens, partenerii externi vor continua să sprijine țara noastră în dezvoltarea unei economii sustenabile.

ALBERTO CARLEI, șeful Oficiului Băncii Europene de Investiții în Moldova: "Eficiența energetică este un element cheie pentru Moldova și aceasta a sporit independența energetică a țării ajută la scăderea consumului în facturi, a emisiilor. Obiectivul proiectului este de a realiza îmbunătățirea eficienței energetice. Este un efort al echipei europene prin care BEI și BERD vin împreună să ajute Moldova pentru a construi o economie verde, mai sustenabilă".

Acordul de grant în valoare de 15 milioane de euro, completează împrumutul de 60 de milioane de euro din partea Uniunii Europene prin intermediul BEI și BERD, pentru implementarea Proiectului ”Eficiența energetică în Republica Moldova”.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).