Marcați
Fermierii ies la proteste
13.09.2022, 17:08
Agricultorii din întreaga țară pregătesc un protest de amploare pentru data de 20 septembrie. Producătorii vor ieși cu tehnica agricolă în stradă din cauza că nu s-au făcut auziți altfel de conducerea Guvernului. În același timp, organizațiile de ramură spun că protestele ar putea fi evitate, dacă autoritățile vor accepta să se așeze la masa de negocieri.

Reprezentanții asociațiilor ”Forța Fermierilor”, ”Federația Națională a Fermierilor” și Asociația ”Producătorilor și Exportatorilor de Fructe” s-au întrunit în ședință pentru a decide acțiunile de mai departe, asta după ce prim-ministru Natalia Gavrilița nu a dat curs invitației lor. Ei intenționau să ceară conducerii Guvernului facilități fiscale și amânarea achitării datoriilor, pe care le-au făcut la bănci și față de comercianții de imputuri. Acest lucru nu necesită alocarea banilor din buget, precizează agricultorii.

VALERIU COSARCIUC, președintele ”Federatia Nationala a Fermielor”: "Noi nu am cerut foarte mult, este vorba despre amânarea unor plăți pentru datoriile pe care le au fermierii către diferiți comercianți, care vând, care vând imputuri, care vând servicii pentru fermieri. Noi nu am cerut mari modificări la codul fiscal și mai ales facilități fiscale. Noi am cerut ca acei bani pe care îi avem în cont la Ministerul Finanațeloir să fie direcționați printr-un program special așa cum a fost în legea din 2020. De aceea când domnul Budianschi spune că el dorește să promoveze pentru agricultori programe țintite, noi am vrea să le vedem. El a spus că într-un termen scurt vor fi propuse aceste programe către agricultori, unde sunt aceste programe?"

În această ordine de idei, președintele ”Federației Naționala a Fermielor”, Valeriu Cosarciuc susține că agricultorii au așteptări de la autorități, deoarece le-au fost promise și finanțări externe.

VALERIU COSARCIUC, președintele ”Federatia Nationala a Fermielor”: "Nu am văzut nicio mișcare din partea nici a prim-ministrului Republicii Moldova nici a Președintelui țării să aibă întâlnire cu ambasadorii, cu cei care se numesc la noi parteneri de dezvoltare, ca să caute soluții în ceea ce privește compensarea, a treia chestiune pe care noi am introdus-o în adresarea noastră către prim-ministru și președinte. Noi am spus că guvernarea trebuie să discute cu potențialii donatori și astfel să poată să acumuleze o sumă oarecare pentru a ajuta fermierii din Republica Moldova".

La rândul său, directorul executiv al Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Fructe, Iurie Fală aspus că lipsa acțiunilor din partea autorităților încetinește și exportul producției.

IURIE FALĂ, directorul executiv a Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Fructe: "Suntem și noi nemulțumiți de faptul că măsurile, mai ales reducerea din contul TVA a impozitelor, care este o măsură ce a lucrat foarte bine pe perioada pandemiei și care trebuie aplicată și acum întârzie. Sunt necesare și acele compensații pentru cei care vor fi nevoiți din motivul embargoului să ducă producție de calitate la fabricile de procesare, dar și acei care se vor strădui să exporte. Și întradevăr, constatăm lipsa de reacție din partea guvernului".

Pentru a se fce auziți, reprezentații celor trei asociații de profil au decis să iasă în stradă.

ION PLĂMĂDEALĂ, președintele Asociației ”Forța Fermierilor”: "Deci protestul va avea loc pe data de 20, marți, începând cu ora 10. Câți oameni vor participa este greu de spus pentru că merge recoltarea în toi, dar probleme pe care noi le-am înaintat sunt destul de grave și cer o rezolvare sau o hotâre imediată. Proteste cu tehnică agricolă, protest în teritoriu, nu ne vom mișca spre Chișinău, la prima fază va fi în teritoriu. Dacă nu vom fi auziți sau nu vor dori să ne audă, atunci vom vedea cum procedăm mai departe".

Anterior, ministrul Finanțelor, Dumitru Budianschi a menționat că nu susține ideea acordării unor facilități fiscale pentru agricultorii afectați de seceta severă din acest an. În opinia oficialului, acordarea acestor facilităților pentru fermieri nu este o soluție, întrucât bugetul de stat nu are alte venituri decât taxele și impozitele colectate. În această ordine de idei, ministrul Finanțelor le-a recomandat producătorilor agricoli să-și asigure procesul de producere.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).