Fără răspuns de la Gazprom
13.09.2022, 13:14
Republica Moldova încă nu a primit un răspuns de la concernul Gazprom privind livrările de gaze către țara noastră după 1 octombrie curent. Oficialii de la Chișinău declară că o eventuală sistare ar putea avea loc din cauza schimbării formulei prețului de achiziție, care va fi mai mic decât cel pe care îl plătește țara în prezent.
Anexele la contractul de achiziție a gazelor naturale semnate, anul trecut, cu gigantul rusesc Gazprom prevăd o schimbare a formulei de calcul a prețului de achiziție a hidrocarburei din 1 octombrie. Astfel, noul preț de achiziție va fi format în proporție de 70 de procente din costul produselor petroliere și 30 la sută – baza cotațiilor bursiere.
MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: "Știm că de la 1 octombrie trebuie să trecem la altă formulă, conform contractului cu Gazprom și trebuie să plătim mult mai puțin decât acum și din această cauză considerăm că există riscul ca Gazprom să sisteze livrările de gaze, anume pentru că trebuie să trecem la un preț mai mic".
În această ordine de idei, vicepremierul Andrei Spînu, a amintit că a avut la finele lunii august o discuție cu șeful de la Gazprom, Alexei Miller, cu care a vorbit despre asigurarea livrărilor de gaze în țara noastră.
ANDREI SPÎNU, viceprim-ministru: "Nu am înțeles dacă ei totuși vor deconecta Moldova de la gaz sau vor continua să livreze după data de 1 octombrie. Nu am primit un răspuns".
Totuși, reprezentanții guvernării de la Chișinău dau asigurări că vor susține mai multe categorii de populație cu compensații pe perioada rece a anului. Astfel, bugetarii vor primi trei mii de lei pentru a putea plăti facturile, iar pensionarii vor beneficia în aceste scopuri de un ajutor de 1500 de lei. Președintele Maia Sandu consideră că este corectă o astfel de formulă de compensare, deoarece cei care lucrează trebuie să beneficieze de mai mulți bani din partea statului.
MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: "Sunt oameni care lucrează și cei care lucrează trebuie să primească mai mult decât cei care sunt la pensie. De alfel nimeni nu va vrea să lucreze, toți vor dori să fie pensionari. Da, trebuie să ajutăm și vom ajuta. Aceste 1500 de lei va fi o compensație pentru cei care au venituri mici. Dar trebuie să înțelegem că cei care lucrează trebuie să primească mai mult,decât cei care nu lucrează".
Ajutorul pe perioada rece a anului este parte a modificărilor bugetare, care au fost votate de Parlament în cadrul unei sesiuni extraorindare.
NTV Moldova