Marcați
Agricultorii fără un răspuns din apartea autorităților
12.09.2022, 11:14
Organizațiile de fermierei așteaptă astăzi întrevederea cerută cu șefa Guvernului, Natalia Gavrilița. Trei organizații de ramură au venit săptămâna trecută cu un șir de revendicări și au cerut o întrevedere cu Premierul, în caz contrar susțin că vor fi impuse să scoată oamenii în stradă. În același timp, ministrul Finanțelor,Dumitru Budianschi, lasă de înțeles că revendicările producătorilor agricoli nu vor fi susținute, deoarece în buget nu sunt bani.

Astăzi, 12 septembrie, expiră ultimatumul lansat de fermieri săptămâna trecută, prin care au propus guvernanților mai multe soluții pentru a salva producătorii autohtoni de la faliment și au solicitat o întrevedere cu conducerea țării. Director executiv al Federației Naționala a Fermierilor, Vasile Mîrzenco ne-a declarat că pe parcursul acestei zile încă mai așteaptă un răspuns de la autorități.

VASILE MÎRZENCO, director executiv al Federației Naționala a Fermierilor: "Răspuns încă nu am primit cu părere de rău și noi cred că o să rechemăm consiliile din nou la ședință și vedem ce facem. Este ziua de astăzi, poate azi vom primi un răspuns".

Solicitat de redacția noastră pentru un comentariu, purtătoarea de cuvânt a Guvernului, Anastasia Taburceanu, nu ne-a răspuns la telefon și nici la mesaje. Semnatarii revendicărilor sunt Federația Națională a Fermierilor, Asociația Moldova Fruct și Asociația Forța Fermierilor. Acestea au fost prezentate în cadrul unei întrevederi cu ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea. Printre acestea se numără amânarea plăților scadente față de creditori fără calcularea penalităților și acordarea facilităților fiscale pentru producătorii afectați de seceta din acest an. Președintele Federației Naționale a Fermierilor, Valeriu Cosarciuc susține că producătorii agricoli mai solicită amânate plățile datoriilor pe care le au față de comercianții de imputuri, la băncile comerciale, dar și la achitarea impozitelor. Însă nu au primit un răspuns clar din partea ministrului de resort.

VALERIU COSARCIUC, președintele Federației Naționale a Fermierilor: "Noi am cerut nu pe mult, pe un an de zile, pe jumătate de an de zile ca să fie amânate aceste plăți, pentru ca fermierii să-și poată folosi acum aceste mijloace puține pe care le au, ca să demareze lucrările pentru noul circuit agricol, pentru anul viitor. Domnul Bolea nu a putut să ne reprezinte niciun document. Că este o decizie concretă, luată de o instituție a statului conform competențelor. Dacă este vorba de amânarea plăților la impozite, înseamnă că trebuie să fie puse în aplicare modificarea la Codul Fiscal sau o hotărâre de Guvern pentru Inspectoratul Fiscal de Stat. Dacă este vorba despre imputuri sau despre creditele care sunt către băncile comerciale".

Ministerul Finanțelor însă nu susține ideea acordării unor facilități fiscale pentru agricultorii afectați de seceta severă din acest an. Dumitru Budianschi spune că acordarea facilităților fiscale pentru fermieri nu este o soluție, întrucât bugetul de stat nu are alte venituri decât taxele și impozitele colectate.

DUMITRU BUDIANSCHI, ministrul Finanțelor: "Noi analizăm un pachet de măsuri pentru agricultorii care au suferit de pe urma secetei și în scurt timp ele vor fi anunțate. (MUSCA) Noi avem politica de a ținti foarte bine acoperirea prejudiciilor prin susținerea agricultorilor și businessului în general, prin programe de sprijin. Când e vorba de facilități fiscale, nu are loc o țintire atât de bună și pierdem veniturile la buget. Prin asta se pierde capacitatea bugetului de a finanța agricultura, inclusiv prin Fondul de Intervenții în Agricultură, prin programe de subvenționare".

În această ordine de idei, ministrul Finanțelor le-a recomandat producătorilor agricoli să-și asigure procesul de producere.

DUMITRU BUDIANSCHI, ministrul Finanțelor: "La fel ca și agricultorii, noi avem același interes ca atunci când ei au probleme, când au loc calamități, să existe pentru ei programe de susținere. De asemenea, susținem și încurajăm agricultorii să se asigure, dar tendința generală este de a susține agricultorii țintit și mai puțin să ajungem la practica facilităților fiscale. Noi nu avem alte surse de venit decât taxele și impozitele cetățenilor. Atât cât colectăm de la business, de la cetățeni, atât putem oferi înapoi societății".

Potrivit reprezentanților organizațiilor agricole, seceta severă din acest an a compromis recolta de porumb în proporții de 80-90 la sută, în timp ce recolta de floarea soarelui și de sfeclă de zahăr a fost compromisă în proporții de 60-70 la sută. Organizațiile de ramură susțin că fără susținerea statului, o mare parte din ramura agriculturii riscă să ajungă în faliment, generând pierderea a mii de locuri de muncă.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).