Marcați
Rata inflației este în crește până la 34,29% în luna august 2022
9.09.2022, 16:25
Inflația anuală în Republica Moldova a constituit 34,29% la finele lunii august. Biroul Național de Statistică anunță că cel mai mult în această perioadă s-au scumpit serviciile - cu peste 45 la sută, din cauza creșterii tarifelor. În același timp, prețul produselor alimentare s-a majorat cu peste 38 de procente, iar mărfurile nealimentare se vind în prezent cu un preț de peste 23 la sută, față de anul trecut.

Potrivit Biroului Național de Statistică, în luna august prețurile produselor alimentare s-au majorat nesemnificativ - cu aproape un procent, față de luna iulie curent. Cele mai accentuate creșteri de preț se atestă la ouăle de găină - cu 17,0% , la fructe cu 4,7%, zahărul s-a scumpit cu 4,0%, pâinea din făină de grâu - cu 2,4%, iar laptele și produsele lactate - cu 1,3%.

De altă parte, în perioada de raport s-au redus prețurile la legume în medie cu 5,6 la sută, datorită perioadei de recoltare. Astfel, tomatele s-au ieftinit cu 24 de procente, legume rădăcinoase – cu 15,3 la sută, usturoi – cu 6% și cartofi – 4,4 procente, astfel contribuind împreună la atenuarea creșterii lunare a prețurilor medii de consum.

La mărfurile nealimentare, în luna august față de luna precedentă au fost atestate creșteri nesemnificative de preț la încălțăminte și confecții. În același timp, s-au ieftinit carburanții cu peste 11 procente. De altă parte, consumatorii au plătit mai mult în august pentru utilități. Serviciile comunal - locative s-au scumpit cu 3,4 la sută față de luna iulie, din cauza tarifului la serviciilor de furnizare a gazelor naturale, care s-a majorat cu peste 15 la sută.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).