Marcați
Până la sfârșitul lunii Guvernul va trece prin mai multe remanieri
9.09.2022, 13:16
Până la sfârșitul lunii septembrie Guvernul Gavrilița va trece prin mai multe remanier. Declarația a fost făcută de Premierul Natalia Gavrilița după anunțul demisiei ministrului Mediului, Iuliana Cantaragiu. Șefa Cabinetului de miniștri susține că garnitura guvernamentală are nevoie de un suflu nou pentru a face facă crizelor, iar plecarea unor miniștri n-ar fi motivată de neprofesionalismul acestora.

NATALIA GAVRILIȚA, prim-ministru: "Guvernul cu care am venit de la începutul mandatului este compus din profesioniști integri, care atunci când au acceptat funcția nu neapărat s-au așteptat la asemenea circumstanțe, la asemenea crize suprapuse, cu decizii care trebuie luate rapid. Haideți să ne gândim la o persoană care are în vizor domeniul mediului, unde vorbim de dezvoltare pe 30-50 de ani înainte. Chiar dacă este un specialist bun, nu întotdeauna este un manager de crize care reușește, de exemplu, cu un program de asigurare a cetățenilor cu lemne. Văd această remaniere ca pe situația dintr-o echipă de fotbal, când un jucător obosește, facem o schimbare și dăm un suflu și un impuls nou într-un domeniu".

Șefa Executivului lasă de înțeles că în cazul ministrului Mediului motivul a fost totuși gestionarea ineficientă a procesului de aprovizionare a populației cu lemne de foc. Noul ministru va fi anunțat în scurt timp, mai anunță Natali Gavrilița, refuzând să dea nume.

NATALIA GAVRILIȚA, prim-ministru: "Au fost greșeli, deficiențe de comunicare în ceea ce privește acțiunile Moldsilva, pe aspectele asigurării cu lemne de foc. Și acesta nu este un subiect trivial, avem 658 de mii de familii care se încălzesc cu lemne. Am avut o discuție cu doamna Cantaragiu, decizia îi aparține. Am considerat că cererea trebuie acceptată. Deocamdată, doamna Cantaragiu rămâne în interimat, avem mai multe candidaturi, vom veni cât de curând posibil cu numele noului ministru".

Remanierile guvernamentale însă nu se opresc aici. Natalia Gavrilița spune că mai mulți miniștri și șefi de agenții urmează să fie înlocuiți până la sfârșitul lunii septembrie, astfel încât Cabinetul de Miniștri să intre în iarnă cu o componență actualizată, precizează premierul. Astăzi, din funcția a plecat Alexandru Ciudin, directorul Agenției pentru Eficiență Energetică.

NATALIA GAVRILIȚA, prim-ministru: "Avem anumite domenii unde sunt nemulțumiri sau unde lucrurile ar putea să se miște mai repede, davem și domenii unde sunt persoane care sunt mai potrivit pentru alte funcții. Vom veni pe parcurs cu aceste schimbări. Și nu este vorba despre miniștri care nu sunt profesioniști sau nu sunt integri, este vorba despre impulsionarea anumitor activități și un anumit set de aptitudini pe care să le aibă persoana într-o perioadă de criză".

În același timp, Natalia Gavrilița a respins zvonurile apărute în presă că în scurt timp ar putea demisiona din funcția pe care o deține.

NATALIA GAVRILIȚA, prim-ministru: "Eu nu m-am născut pentru funcția de prim-ministru și nu mă țin de ea de dragul funcției, dar atât timp cât cred că pot contribui cu echipa la atenuarea efectelor crizei, în care ne află și punem vazele pentru o creștere solidă pe viitor și ancorăm Moldova în spațiul European, evident că îmi voi da toată silința".

Guvernul condus de Natalia Gavrilița a fost învestit în funcție pe 6 august 2021. La scurt timp, echipa a fost părăsită de vicepremierul pentru Reintegrare, Vlad Kulminschi. Mai târziu din funcție a fost demis ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Viorel Gherciu. El a spus ulterior că demisia sa a fost una politică, deoarece s-a opus lichidării Universității Agrare de Stat. Ieri, despre plecarea sa din fruntea ministerului Mediulu a anunțat Iuliana Cantaragiu. Ea nu e menționat motivul, însă decizia a fost luată la o zi după ce Premierul Gavrilița s-a declarat supărată pe faptul că site-ul, care ar fi trebuit să informeze oamenii despre achiziția de lemne de foc, întârzie să apară.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).