Marcați
S-a încheiat o epocă
9.09.2022, 11:26
Podul Londrei a căzut! Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii s-a stins din viață la vârsta de 96 de ani, încheind astfel o domnie de 70 de ani. Elisabeta, cel mai longeviv monarh al Regatului Unit, a preluat tronul în 1952, după moartea tatălui ei, regele George al VI-lea. Locul reginei a fost ocupat de fiul său mai mare, Charles, care și-a luat numele de Carol al III-lea.

Anunțul despre moartea reginei a fost făcut, joi seara, de Planatul Buckingham într-o ceremonie specială.

În declarația se spune că monarhul în vârstă de 96 de ani a murit pașnic la Castelul Balmoral după-amiază. Alătur de ea au fost cei patru copii ai săi. Îndată după moarte reginei Elisabeta, care reprezintă o întreagă epocă, a fost anunțată succesiunea la tron a fiului său Charles, care va fi cunoscut ca Regele Carol al III. El a lansat prima sa declarație în noua calitate de monarh, menționând că familia regală trece acum prin momente de cea mai mare tristețe.

„Plângem profund trecerea în neființă a unui suveran prețuit și a unei mame mult iubite. Știu că pierderea ei va fi resimțită profund în toată țara, în tărâmuri și în Commonwealth și de nenumărați oameni din întreaga lume. În această perioadă de doliu și schimbare, eu și familia mea vom fi mângâiați și susținuți de cunoștințele noastre despre respectul și afecțiunea profundă în care Regina a fost atât de larg cuprinsă”, se spune în declarția noului monarh.

Marea Britanie intră într-o perioadă de doliu, alături de alte state, care formal, sunt subordonate Case Regale. Salve de tun vor răsuna în capitala Londra, iar clopotele vor suna în întreaga ţară, bisericile, capelele şi catedralele fiind încurajate de Biserica Anglicană să organizeze rugăciuni sau slujbe speciale. Noul Premier de la Londra, Liz Truss, care a avut o întrevedere cu regina acum câteva zile, a declarat că Marea Britanie.

LIZ TRUSS, prim-ministrul Marii Britanii: "Regina Elizaveta a II-a ne-a oferit stabilitate și puterea de care aveam nevoie. Era o personalitate minunată, care ne bucura mereu prin felul său de a fi. Era iubită de toți cetățenii Regatul Unit, ba chiar din întreaga lume. Pentru mine era o persoană care mă inspira și cu siguranță nu doar pe mine. Este un exemplu demn de urmat".

Liderii din întreaga lume au adus un omagiu celui mai longeviv monarh al Marii Britanii. Papa de la Roma a transmis că se va ruga pentru sufletul reginei. Cu un mesaj de condoleanțe a venit și Casa Albă a Statelor Unite. De asemenea, un mesaj emoționant a avut și premierul Canadei Justin Trudeau, care a fost numit în funcție de Regina Elisabeta a II-a.

JUSTIN TRUDEAU, prim-ministrul Canadei: "Canada este în doliu, ea era unul dintre oamenii mei preferați din întreaga lume și îi voi duce dorul".

Mesaje de regret au fost transmise și de liderii Uniunii Europene. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen , a declarat că moartea Reginei a lăsat un sentiment de pierdere în viețile multora în Marea Britanie și în întreaga lume. „Curajul și devotamentul ei de a-și sluji țara au fost o sursă de mare putere pentru mulți și o ancoră a stabilității în cele mai grele vremuri. Dăruirea fermă a Reginei față de țara ei, dragostea pentru familie și pentru poporul ei au informat în fiecare zi despre lunga ei domnie”, a spus oficialul european.

Și președintele Republicii Moldova, Maia Sandu a transmis familiei regale condoleanțe. ”Împărtășesc durerea națiunii britanice și a întregii lumi la trecerea în neființă a Majestății Sale Regina Elisabeta a II-a. Serviciul său remarcabil de o viață, conducerea inspirată și dedicarea pentru pace au definit generația. Gândurile mele sunt alături de familia regală și de poporul britanic”, se arată în mesajul șefei statului plasat pe canalul său de twiter.

Regina Elisabeta a II-a a urcat pe tron la vârsta de 26 de ani.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).