Șase birouri mobile pentru postul vamal Leușeni-Albița
8.09.2022, 17:29
Serviciul Vamal are de astăzi șase birouri mobile de control. Utilajul necesar pentru verificările la frontieră sunt o donație din partea Statelor Unite. Astfel, în cel mai scurt timp, la punctul de trecere Leușeni-Albița ar putea fi amenajat un post comun de control, cu o singură oprire la frontieră.
Potrivit șefului Serviciului Vamal, Igor Talmazan, autoritățile moldovenești sunt pregătite să inițieze controlul comun la frontiera moldo-română în cel mai scurt timp.
IGOR TALMAZAN,directorul Serviciului Vamal: "Am precizat că sunt șaste birouri mobile care vor fi amplasate atât pentru taraversarea frontieri de persoanele fizice cât și autocamioane. În ele vor activa funcționarii vamali din Moldova. Aceiași formulă va fi aplicată și la poliția de frontieră. Noi suntem pregătiți cap, coadă pentru a activa imediat pe sensul de intrare în România în Vama Albița".
Donația celor șase puncte mobile a fost oferită de organizația USAID Moldova. Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent Logston, a salutat inițiativa autorităților moldovenești și române de a crea un punct comun de control la vamă. În opinia oficialului, acest lucru va asigura fluidizarea traficului de mărfuri și de persoane.
KENT LOGSTON, ambasadorul SUA în Republica Moldova: "Și anume prin programul finanțat de USAID, noi reușim să oferim suport rapid pentru a dezvolta economia, iar asta ar însemna oferirea sprijinului în privința acestui tranzit rapid a bunurilor și a mărfii prin vama Republicii Moldova. Noi împreună cu Uniunea Europeană ne-am străduit să facem tot ce ne stă în puteri pentru a fluidiza, pentru a optimiza acest trafic la hotarele Republicii Moldova".
Postul comun de control de la punctul de trecere Leușeni - Albița este primul de acest gen la frontiera cu România. Deschiderea lui a fost convenită de premierii de pe cele două maluri de Prut, Natalia Gavrilița și Nicolae Ciucă. Necesitatea acestei decizii vine în urma traficului aglomerat atestat în ultima perioadă la frontiera moldo-română, ca urmare a direcționării pe căi terestre a fluxurilor de marfă exportate anterior prin porturile ucrainene de la Marea Neagră, blocate acum din situației din regiune.
NTV Moldova