Marcați
Ministrul agriculturii ar putea pleca în Rusia la discuții pe tema embargoului
8.09.2022, 16:29
Ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, ar putea merge la Moscova, pentru a discuta despre embargoul impus la importul produselor agricole din Republica Moldova. Vizita însă va avea loc după ce o delegație a serviciului rus sanitar de stat va veni în Moldova cu verificări. În același timp, ministrul Bolea le cere producătorilor agricoli din țara noastră să caute alte piețe de desfacere.

Piața rusă s-a închis pentru legumele și fructele moldovenești din luna august. Serviciul Rosselhoznadzor a motiv decizia prin depistarea unor dăunători într-un lot de produse livrate în Federația Rusă. Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, susține că în astfel de cazuri este nevoie de un mecanism de control, care va fi subiect de discuție în cadrul vizitei în Rusia.

VLADIMIR BOLEA, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare: "Am trimis scrisoare la ”Rosselhoznadzor”, după care săptămâna viitoare vom avea o ieșire în teren împreună cu reprezentantul comercial al Federației Ruse, voi merge și eu la o investigație a unui caz enunțat de Federația Rusă în scrisoarea lor. Așteptăm decizia și analiza finală a ANSA din Republica Moldova, după care mergem în Federația Rusă, va merge ANSA sau voi merge și eu, unde vom face un mecanism, pentru că peste tot în lume se întâmplă lucrul ăsta. Este factorul uman, care nu a fost suficient de serios în abordarea controlului și a omis o greșeală și a ajuns marfa acolo".

Până atunci, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea a sugerat producătorilor și exportatorilor să se reorienteze spre alte piețe. El a dat asigurări că autoritățile vor munci pentru a stabili noi relații de comerț.

VLADIMIR BOLEA, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare: "Dependența lor de o singură piață îi fac extrem de vulnerabili, ca să nu spunem că îi fac vulnerabili 100 de procente, pentru că de azi pe mâine tu nu poți să te redirecționezi. Noi facem toate măsurile posibile și cele legale pentru a debloca situația".

Anterior, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, în comun cu oficialii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor și Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene au avut o întrevedere cu ambasadorul Federației Ruse la Chișinău, Oleg Vasnețov. Principalul subiect al discuției a fost decizia Serviciului Federal de Supraveghere Veterinară și Fitosanitară ”Rosselhoznadzor” de a sista temporar importul de produse agricole din unele regiune ale țarii noastre. În cadrul discuțiilor s-a convenit crearea unui grup de lucru cu implicare experților din Moldova și Rusia, care va identifica și lichida toate riscurile existente din domeniu.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).