Marcați
Subiectul gazelor, discutat la Sankt-Peteresburg
8.09.2022, 13:12
Președintele consiliului de administrare al Moldovagaz, Vadim Ceban va merge săptămâna viitoare în Federația Rusă pentru a discuta viitorul livrărilor de hidrocarbură în Republica Moldova. Declarația a fost făcută de oficial în cadrul unei emisiuni televizate.

VADIM CEBAN, președintele CA Moldovagaz: "Săptămâna viitoare mă deplasez la Sankt - Petersburg și cred că voi avea discuții cu colegii de la Gazprom și cu domnul Miller dacă va găsi loc în agendă. Pe noi ne interesează să continuăm relațiile după 1 octombrie - relațiile contractuale. Evident, sunt elemente. Nu este vorba doar despre volume de gaze, este vorba și despre reorganizări care trebuie să aibă loc la Moldovagaz, sunt multe subiecte pe agenda de discuții".

Președintele Consiliului de Administrare al Moldovagaz susține că intenționează să discute cu reprezentanții gigantului rus Gazprom și termenii de executare a auditului datoriei istorice a malului drept al Nistrului pentru consumul de hidrocarbură. În același timp, Vadim Ceban a mai adăugat că sunt analizate diferite scenarii pentru această iarnă, iar furnizorul este solidar cu autoritățile - securitatea energetică a țării trebuie să fie asigurată.

VADIM CEBAN, președintele CA Moldovagaz: "Principalul este să găsim un compromis ca să putem achita pentru gazele naturale livrate. Acesta este scopul acestor decizii".

În această ordine de idei, Vadim Ceban a accentuat că deși nu-și dorește acest lucru, compania este impusă să ceară Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică majorarea tarifului pentru consumatorii finali. În caz contrar, Moldovagaz nu-și va putea onora obligațiunile contractuale, iar țara riscă să rămână fără gaze.

VADIM CEBAN, președintele CA Moldovagaz: "Noi pentru luna septembrie am contractat volume în valoare de 1,130 mlrd lei. Noi vom încasa de la consumatori, adică am facturat pentru august și ce vom încasa, circa 508 milioane. Diferența deja este. Din 508, 425 de milioane real pot fi încasate. Este deficit de cash-low, tarifele nu acoperă. Avem un preț, trebuie să-l achităm. Altă posibilitate de achitare decât tariful nu avem, înțelegând că este așa risc de critică și că critica este asupra companiei și asupra mea. Dar pe de altă parte este securitatea energetică, trebuie să avem volume de gaze".

Compania Moldovagaz intenționează să meargă la Agenția Națională de Reglementare în Energetică cu o solicitare de majorare a tarifului la gazele naturale pînă la finele lunii curente. Compania va cere un tarif de 29 de lei pentru un metru cub de hidrocarbură, care ar putea fi pus în aplicare din 1 octombrie. În prezent, consumatorii de gaze achită un tarif de aproximativ 23 de lei pentru un metru pătrat. Ultima scumpire a hidrocarburei pentru populație a avut loc în luna august, când tariful a fost majorat cu mai bine de patru lei pentru un metru pătrat.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).