Marcați
Cantaragiu: Autorizarea de mediu este parte a unui proces de negociere cu Tiraspolul
7.09.2022, 16:15
Uzina metalurgică de la Râbnița activează în continuare cu neconformități de mediu. Acest lucru a fost recunoscut de ministrul Mediului, Iuliana Cantaragiu, care susține că autoritățile de la Chișinău au prelungit totuși autorizația temporară de mediu pentru întreprindere, deoarece acest lucru este parte a procesului de negoceri cu Tiraspolul.

Ministrul Mediului, Iuliana Cantaragiu, susține că este vorba despre o autorizație temporară și nu despre documente ordinare, necesare pentru activitatea acestei întreprinderi.

IULIANA CANTARAGIU, ministrul Mediului: "Întradevăr, în urma controlului au fost idendentificate mai multe neconformități care au fost listate în procesul verbal la Inspectoratul pentru Protecția Mediului, în baza căruia au fost date refuz de obținerea a autorizațiilor ordinare de către agenția de mediu. Acum dacă am certitudinea sau nu am certitudinea că agentul economic va remedia aceste neconformități, e la lantitudinea agentului economic. Și dacă nu înlătură neconformitățile el nu va obține autorizația de mediu permanentă, cea ordinară".

La solicitarea jurnaliștilor de a enumera care au fost neregularitățile identificate, Iuliana Cantaragiu a menționat că documentele prezentate de către agentul economic nu corespundeau cu realitatea.

IULIANA CANTARAGIU, ministrul Mediului: "În registrul privind sursele de emisie nu au fost listate toate sursele de poluare, iar asta însemnă că sunt mai multe surse de poluare decât cele listate. O altă neconformitate este că da, au fost listate tipurile de deșeuri, dar nu a respectat prevederile legilației Republicii Moldova, inclusiv registrul deșeurilor care stabilește și codifică tipurile de deșeuri".

În aceste condiții. ministrul Mediului, Iuliana Cantaragiu susține că prelungirea cu mai mult de o lună a autorizației de mediu, reprezintă un compromis necesar. În schimbul documentului, partea dreaptă a Nistrului va fi asigurată cu energie electrică la preț mai mic, precizează ministrul.

IULIANA CANTARAGIU, ministrul Mediului: "Este parte a unui proces de negociere mai amplu, între autoritățile de la Chișinău și așa zisele autorități din stânga Nistrului, pentru a obține diferite facilități de care au nevoie cetățenii Republicii Moldova la momentul actual. De exemplul prețul la curent electric, de exemplu mobilitatea fermierilor din Dubăsari și așa mai departe".

La o săptămână de la refuzul Agenției de Mediu de a acorda autorizație de mediu Uzinei Metalurgice de la Râbnița, Comisia pentru Situații Excepționale a obligat agenția să elibereze, în termen de o zi, documentul permisiv și a cerut întreprinderii să înlăture neajunsurile constatate de inspectorii de mediu. Prin dispoziția din 5 august, CSE a prelungit până la 30 septembrie și autorizația de emisie a poluanților în atmosferă de la surse fixe, pe care Agenția de Mediu, la fel, a refuzat să o elibereze anterior.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).