Guvernul de la Chișinău își dorește semnarea contractelor de livrare a gazelor naturale pe termen lung cu România și Azerbaidjan. Declarația a fost făcută în cadrul unei emisiuni televizate de vicepremierul Andrei Spânu. Oficialul a evitat să spună însă când ar putea fi semnate aceste acorduri, subliniind că în prezent sunt purtate discuții bilaterale.
ANDREI SPÎNU, vice-premierul Republicii Moldova: "Am discutat cu foarte mulți miniștri ai energiei. În mod special suntem în discuții cu Azerbaidjan și cu România cu care ne dorim să semnăm un contract pe teren lung. Ce înseamnă un contract pe termen lung, este pe 10-15 ani, pentru un anumite cantități de gaz, ca să fim siguri că nu avem un contract de la un an la un an și să fim siguri că avem o parte din gaz garantat".
Termenul în care ar putea fi semnate cele două contracte rămâne incert, însă, din cauza crizei energetice de pe piața internațională, a mai adăugat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu.
ANDREI SPÎNU, vice-premierul Republicii Moldova: "Discuțiile noastre cu Azerbaidaj și România sunt pe termen mediu și lung.În momentul în care spunem că ne dorim, asta e ceea ce am comunicat.MUSCA Noi suntem într-o situație de criză. Cantitățile de gaz și prețul facem că nu știm când vom putea semna. Noi ne dorim să semnăm cât mai repede. MUSCA Sunt probleme de volume, sunt probleme de preț, care la moment sunt prea mari. Și în acest sens încă se poartă discuții".
În aceeași ordine de idei, oficialul a insistat că Republica Moldova are nevoie de o difersificare a surselor de livrare a gazelor naturale pentru a asigura securitatea energetică. Potrivit lui Andrei Spînu, Republica Moldova consumă în lunile reci ale anului 800 de milioane de metri cubi de hidrocarbură. Din cauza prețurilor mari și a riscurilor de achiziție, în acest sezon autoritățile își propun să reducă din consum cu aproximativ 300 de milioane de metri cubi.
ANDREI SPÎNU, vice-premierul Republicii Moldova: "Noi ne propunem să reducem acest consum la 600 de milioane și chiar mai puțin prin acțiuni precum am spun, trecerea Termoelectrica la păcură, reducerea cu 15 la sută în mod voluntar a consumului de gaz. Deci, noi considerăm că putem depăși această iarnă cu ușurință cu un consum de 500 de milioane de metri cubi".
Vicepremierul Andrei Spînu a mai adăugat că în cazul în care se va reuși în timp util semnarea contractelor de livrare cu cele două țări, gazul natural din Azerbaidaj va fi transportat în Moldova prin rețeaua transbalcanică. Aceasta ajunge până în țara noastră, inclusiv prin intermediul gazoductului Iași- Chișinău.
NTV Moldova