Marcați
Bolea: Agricultura țării este sub-dezvoltată, axată pe materie primă vândută la export cu prețuri foarte mici, care nu permite dezvoltarea agenților economici și nici a statului
5.09.2022, 11:47
Agricultura țării este sub-dezvoltată, axată pe materie primă vândută la export cu prețuri foarte mici, care nu permite dezvoltarea agenților economici și nici a statului. De acestă părere este ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea. Într-o conferință de presă el a trecut în revistă mai multe probleme cu care s-au confruntat în acest an producătorii agricoli. Potrivit oficialului, este vorba despre un cumul de crize. În acest context, autoritățile anunță despre elaborarea unui pachet de măsuri urgente menite să reducă impactul negativ asupra sectorului agricol.

VLADIMIR BOLEA, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare: "Din punctul de vedere al Ministerului, vorbim despre o agricultură sub-dezvoltată, axată în exclusivitate pe producerea de materie primă, care este vândută la export cu prețuri foarte mici care nu permit creșterea economică nici a agenților, și nici a statului. Vorbim despre un proces în fază inițială sau incipientă a procesului de procesare a producelor agroalimentare în Republica Moldova. Vorbim și despre tehnologii foarte vechi care sunt folosite de agricultori în procesele de producere, inclusiv a grâului și de prelucrare a pământului, ceea ce semnifică în final, atunci când agricultorul trage linia costuri și cheltuieli foarte mari în procesul de producere, cantități mici la final când se stânge recolta și o incapacitate de a fi competitivi".

O altă problemă evidențiată de Ministrul Agriculturii este lipsa sistemelor de irigații, care pe parcursul ultimilor ani a dus la stagnarea agricultorii. Totodată, Vladimir Bolea s-a referit și la zootehnie care, potrivit lui, lipsește cu desăvârșire.

VLADIMIR BOLEA, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare: "Elaborăm un pachet de măsuri urgente pentru reducerea impactului negativ asupra agricultorilor. S-a luat decizia de plată la 100% de costul accizei, și asta e 2 lei și 95 de bani la fiecare kg de motorină, până la cantitatea de 64 de tone de motorină folosită de un agent economic. Asta ar însemna că marea majoritate, 100% din agricultorii mici și mijlocii vor primi contravaloarea accizei la motorină în totalitate".

Și procesatorii vor obține susținere din partea autorităților. Potrivit ministrului Agriculturii și Industriei Alimentare, în scurt timp va fi votată o decizie prin intermediul căruia, din fondul de rezervă a Guvernului se formează un fond de 93 de milioane de lei pentru compensarea accizelor la păcură și motorina folosită în procesul de fabricare.

VLADIMIR BOLEA, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare: "Urmează să elaborăm proiectul și cu Ministerul Finanțelor, pentru a reuși să intervenim și pe această filieră de producere. Aici vorbim despre fabricile de zahăr, aici vorbim despre celelalte fabrici de procesare, care pot trece de la gazul natural, pot trece la păcură sau au utilaje, cuptoare care funcționează cu motorină. Evident că vorbim despre rambursarea accizei pentru produsele, care au fost folosite în procesele de producere".

Potrivit directoarei interimare a Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură, Diana Coșalîc, în acest an este o premieră când Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural constituie 1.750.000.000 lei. Începând cu anul 2010, AIPA a gestionat un singur program de susținere, însă pe parcursul anilor acestea au fost diversificate.

DIANA COȘALÎC, directorul interimar al Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultori: "O astfel de sursă financiară ce provine direct doar din bugetul de stat, AIPA nu a mai gestionat. Sursele financiare se distribuie pe mai multe programe de susținere. Mai mult de 70% din sursele financiare deja au fost transferate pe contul producătorilor agricoli. Cele mai multe surse financiare, 80%, sunt orientate direct către producătorii care dezvoltă afaceri în agricultură. Aceste surse au dezvoltat peste 3 mii de agenți economici care au solicitat sprijin financiar și au creat peste o mie locuri de muncă".

Un alt impuls pentru agricultori au fost proiectele Start-up, pe care le implementează AIPA începând cu 2018. În 2022, pe conturile producătorilor agricoli au fost transferați 25 de milioane de lei. Astfel, prin intermediul proiectului sunt dezvoltate peste 60 de proiecte agricole.

DIANA COȘALÎC, directorul interimar al Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultori: "În acest an Guvernul a venit cu trei programe noi de susținere a agricultorilor și a dezvolta localitățile rurale. Vorbim de rambursarea accizelor la motorină. Este în premieră, când AIPA implementează un astfel de mecanism. Pentru primul semestru au fost depuse 2.111 de cereri, deci acești producători agricoli au solicitat sprijin financiar pentru a fi ranbursată acciza la motorina utilizată până la 30 noiembrie. Cei care vor utiliza motorina pentru perioada de toamnă, până la 15 noiembrie vor putea să depună dosarul pentru al doilea semestru".

Totodată, fermierii care au luat credite și au avut de suferit de pe urma secetei din anul acesta ar putea să beneficieze de o relaxare a plăților scadente către bănci. Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a declarat că fermierii vor putea să reeșaloneze creditele în baza documentelor justificative de la Camera de Comerț sau de la Comisiile raionale pentru Situații Excepționale.Totodată agricultorii care au suferit pierderi din cauza secetei ar putea să nu fie penalizați și dacă au datorii la buget să le poată reeșalona.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).