Autoritățile de la Chișinău resping declarațiile ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov
Biroul Politici de Reintegrare respinge declarațiile ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, care a acuzat autoritățile din țara noastră că ar evita un dialog direct cu Tiraspolul, pentru că și-ar dori soluționarea conflictului pe altă cale decât cea diplomatică. Potrivit ofițerului de presă al instituției, poziția Chișinăului a rămas neschimbată și se referă exclusiv la căi pașnice și politice, pentru a identifica soluții menite să respecte caracterul suveran și teritorial al țării.
În răspunsul oferit pentru postul nostru de televiziune, ofițerul de presă al Biroului Politici de Reintegrare, Mariana Sarî, a declarat că ” În partea ce ține de abordarea Chișinăului privind modul de rezolvare a conflictului transnistrean aceasta a rămas neschimbată și vizează promovarea exclusiv pe căi pașnice și politice a conflictului, cu identificarea unei soluții durabile și atotcuprinzătoare, care să respecte caracterul unitar, suveran și teritorial indivizibil al Republicii Moldova, consolidând statalitatea, reconstituind spațiile unice și completând reformele structurale asumate pe întreg teritoriul țării”.
Recent, ministrul Afacerilor Externe al Rusiei, Serghei Lavrov a acuzat că autoritățile de la Chișinău că ar evita un dialog direct cu Tiraspolul, deoarece și-ar dori soluționarea problemei e altă căi decât cele pașnice.
SERGHEI LAVROV, ministrul Afacerilor Externe al Rusiei: "În ceea ce privește interesele noastre, acolo se află pacificatorii noștri, se află Grupul Operativ al Trupelor Ruse, soldații noștri care păzesc cel mai mare depozit de muniții din Europa, la Cobasna, și toți trebuie să înțeleagă că, orice acțiuni care vor pune în pericol securitatea militarilor noștri, vor fi interpretate în concordanță cu dreptul internațional, ca un atac asupra Federației Ruse".
Serghei Lavrov s-a referit și la vorbitorii de limbă rusă de pe teritoriul țării noastre.
SERGHEI LAVROV, ministrul Afacerilor Externe al Rusiei: "Vom face totul pentru ca interesele cetățenilor vorbitori de limbă rusă din Moldova să nu fie afectate în niciun fel. Să nu uităm că, pe lângă Transnistria, în Moldova mai există și Găgăuzia, care, de asemenea, revendică un statut special. Apropo, ea are unele elemente ale unui statut special. Și cred că liderii moldoveni vor face ceea ce trebuie, dacă vor înceta jocurile geopolitice impuse de occident și se vor gândi la interesele acelor oameni care trăiesc unul lângă altul".
În context, ofițerul de presă al Biroului Politici de Reintegrare a declarat că toate drepturile și libertățile acestora sunt respectate. ” În mai multe raioane ale țării, inclusiv în cele de est, în domeniile public, educațional, media, se folosește cu precădere rusa. Mai mult, în negocierile dintre Chișinău și Tiraspol, limba de comunicare și de purtare a corespondenței este limba rusă. În același timp, constatăm o limitare intenționată în regiunea transnistreană a drepturilor vorbitorilor de limbă română și a cetățenilor Republicii Moldova ce posedă acte de model național, care sunt calificați drept străini și le sunt interzise exercitarea drepturilor și libertăților fundamentale, inclusiv libertatea de exprimare, libera circulație, educație în limba maternă, nediscriminarea pe criterii etnice și de naționalitate”, a menționat Mariana Sarî.
Biroul Politici de Reintegrare a precizat că, în acest an, au avut loc șase întrevederi de lucru la nivel de reprezentanți politici și 12 ședințe ale grupurilor de lucru sectoriale.
NTV Moldova