Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, admite că ”Gazprom” ar putea sista livrările de gaze naturale către țara noastră. Chiar dacă acest lucru nu se va întâmpla, o altă problemă este prețul mare de achiziție pe piața internațională. Totuși, șefa statului a dat asigurări că autoritățile sunt pregătite să facă crizei energetice, dar a îndemnat cetățenii să facă economii pentru a trece cu bine de sezonul rece. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei emisiuni de la un post privat de televiziune.
MAIA SANDU, președintele Republicii Moldovei: "Există și acest risc, că Gazpromul ne va deconecta, există și riscul că, chiar dacă nu ne deconectează Gazpromul, dacă prețurile vor ajunge, vor crește și mai departe, atunci chiar și în contractul actual prețurile devin inaccesibile. Asta înseamnă că trebuie să încercăm să reducem consumul de gaze. Acolo unde este posibil să-l înlocuim și încercăm să facem asta, cel puțin pentru sistemul de încălzire centralizat din Chișinău. Acolo unde putem folosi păcură, acolo unde putem să folosim lemne și cărbune și asta fac toate țările nu doar noi, inclusiv cele care au și energie regenerabilă și surse alternative".
Șefa statului, Maia Sandu a dat asigurări că țara nu va rămîne fără hidrocarbură în perioada rece a anului, însă o altă problemă va fi prețul prea mare pe piața internațională. Însă, pentru a face față crizei, unele categorii de locuitori ai țării vor beneficia de susținere din partea statului, a mai adăugat președintele țării.
MAIA SANDU, președintele Republicii Moldovei: "Asta este problema cea mare. Gaze pe piață sunt, dar prețurile sunt inaccesibile și de aici si dificultatea problemei este cum să găsim gaze la un preț mai mic. Guvernul a anunțat un program. Înțeleg că o mare parte din consumatori vor putea să beneficieze de acest program. Evident sunt resurse majore și anul trecut au fost alocate câteva miliarde de lei pentru a ajuta cetățenii să treacă peste această criză".
În această ordine de idei, Maia Sandu a mai declarat că, pe lângă programele sociale, Guvernul se va concentra pe diversificarea surselor energetice.
MAIA SANDU, președintele Republicii Moldovei: "Noi suntem într-o situație mai dificilă, pentru că pe sursele regenerabile abia am început procesele și pe alternative lucrăm, dar rezultatele nu sunt miraculoase, nu pot fi miraculoase în situația unei crize majore. În această criză energetică este destul de greu să putem face o diversificare imediată și vedem acest război al prețurilor, pentru că prețurile la gaze pe piață, în special pe piața europeană, nu sunt prețuri reale, deci sunt anormale, dacă pot să spun așa. Noi evident că încercăm diversificarea, dar pe motiv că în acești 30 de ani s-a făcut foarte puțin pentru diversificare. Noi, acum investim în proiecte de alternativă, dar ele vor da rezultate pe termen mediu, în câțiva ani".
Anterior, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari a anunțat că, 60 la sută dintre cetățeni țării vor beneficia de compensație maximă la plata consumului de energie. În prezent, se lucrează la elaborarea unui mecanism pentru identificarea potențialilor beneficiari. Potrivit lui Marcel Spatari, mai mult de jumătate din populație este vulnerabilă energetic și doar un procent din cetățeni pot face față tarifelor actuale la încălzire și energie electrică. În prezent, consumatorii casnici achită un tarif de 22 de lei și 99 de bani pentru un metru cub de gaz, cu TVA inclus.
NTV Moldova